Annons:

SAS fälls för industrispionage mot Norwegian igen

Hovrätten fastställer domen mot SAS och höjer skadeståndsbeloppet.

Tingsrätten dömde SAS att betala Norwegian 132 miljoner norska kronor plus rättegångskostnader.
”Skadeståndet avsåg förluster som Norwegian hävdade hade uppstått till följd av att Braathens under perioden september 2002 till mars 2004 nyttjat information om Norwegian genom bokningssystemet Amadeus samt att SAS-koncernen mottagit ett mejl från en resebyråanställd med påstådd affärshemlig information om Norwegian”, skriver SAS.
 
Båda parterna överklagade domen och Bogartings hovrätt fastställer nu domen.
– Under en mycket sårbar uppstartsfas för bolaget, blev vi utsatta för ett grovt och cyniskt industrispionage från SAS. Norwegian förlorade flera hundra miljoner norska kronor som följd av att SAS, på ett olovligt sätt tillägnade sig intern och känslig information om Norwegian från bokningssystemet Amadeus. Detta spionage har SAS i tingsrätten blivit dömda för. Att hovrätten nu ändrar skadeståndet är naturligt och mycket tillfredsställande, säger Norwegians vd Bjørn Kjos.
 
Skadeståndsbeloppet höjs till 160 miljoner norska kronor plus rättegångskostnader på närmare 15 miljoner norska kronor. SAS uppger att detta ger en negativ effekt på resultat och likvida medel på cirka 200 miljoner kronor.
  
– Vi är besvikna över Lagmannrettens dom. Vi hade gärna sett att den här saken blivit avslutad genom denna dom, men vi noterar att den inte var enhällig och vi kommer nu att granska domen för att värdera om den ska överklagas, säger Mats Jansson, SAS vd och koncernchef.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024