Annons:

British Airways i strejk

Kabinpersonal på British Airways har gått ut i en sju dagar lång strejk efter strandade förhandlingar.

I lördags gick en stor andel av British Airways kabinpersonal ut i en tre dagar lång strejk. Förhandlingarna mellan facket och flygbolagets ledning havererade, skriver Airwise. Strejken återupptas mellan den 27 och den 30 mars.
 
Flygbolaget vill spara 62,5 miljoner pund för att förbättra möjligheterna att hantera minskad efterfrågan, bränslepriser och ökad konkurrens från lågprisbolag.
 
Enligt Tony Woodley, ledare för fackföreningen Unite, har hökarna inom British Airways som vill ha en konfrontation vunnit:
– Jag tycker att det är ett klassiskt fall av Walsh som tyvärr är en av hökarna som vill ha ett krig med våra medlemmar i motsats till en förhandlad förlikning.
 
Fackföreningen meddelade att man skulle ställa in strejken om flygbolaget återupptog ett bud som drogs tillbaka förra veckan. Walsh säger att flygbolaget gav ett nytt bud på fredagen, men detta var lägre på grund av kostnaderna som den planerade strejken givit British Airways. Detta avtal fanns bara på bordet tills strejken inleddes.
– Jag har klargjort för facket att detta är en utgift som måste återhämtas, så det finansiella värdet av de bud vi har lagt på bordet är definitivt inte lika attraktivt som det tidigare, säger Willie Walsh.
 
I helsidesannonser i fredagens tidningar meddelade Willie Walsh att ett ”betydande antal” kabinanställda kommer att arbeta under strejken och att majoriteten bland de anställda inte stödjer strejken. Många besättningar, exempelvis de som arbetar på långdistansflygningar från Gatwick och på flygningar från London City Airport, har gått med på flygbolagets förslag om förändringar och kommer alltså inte att delta i strejken.
 
British Airways hoppas kunna flyga minst 60 procent av sina bokade kunder under den första strejkperioden.
 
Strejken ses som särskilt pinsam för premiärminister Gordon Brown, dels för att detta är ett valår, men framför allt för att fackföreningen Unite, som organiserar strejken, är Labour-partiets största enskilda finansiär. Gordon Brown har tidigare kallat strejken oförsvarlig och beklaglig och kräver att den avstyrs omedelbart.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024