Annons:

Herrarna på toppen

De manliga toppcheferna i resebranschen får allt tjockare plånböcker. I topp ligger Fritidsresors/TUI:s Johan Lundgren med en årsinkomst på 17,8 miljoner kronor, följd av SAS Mats Jansson och Thomas Cooks Sam Weihagen. Först på plats 25 kommer en kvinna.  

Det är bara att konstatera. För att tjäna bra i resebranschen ska man vara man. Helst också chef inom någon av de stora charterkoncernerna. Men det funkar också att ha en hög position på flygbolaget SAS eller inom resebyråjätten American Express. Det visar Travel News årliga lönelista för de högst betalda cheferna inom resebranschen, som grundar sig på inkomsterna år 2008.
Högst upp på tronen i årets lönelista finns Fritidsresors/TUI:s Johan Lundgren, som har rejsat förbi Sam Weihagen, Nordenchef för Thomas Cook. Att Lundgren har avancerat till chef för hela norra regionen inklusive bland annat England och Kanada har givetvis spelat in när TUI:s ersättningskommitté, bestående av sex aktieägare, satt Lundgrens lön.
– Över hälften av inkomsterna består av ersättning för att vi har visat bra resultat och uppnått målen för synergieffekter i England. Grundlönen ligger på 7 miljoner, säger Johan Lundgren.
Sticker inte en så hög lön i ögonen på Fritidsresors anställda?
– Det är klart att de tycker att det är jättemycket pengar, det tycker jag också. Men systemet är uppbyggt så här och därför ger denna typ av jobb så hög ersättning.
Tvåan Mats Jansson har säkert fått slita hårt för sina 12 miljoner som chef för det blödande SAS. Trean på listan, Sam Weihagen, är inte avundsjuk på mannen med branschens kanske tuffaste jobb, som har sprungit om honom i lönelistan.
– Han är värd sin lön, jag skulle inte vilja byta med honom, skrattar han gott. 
Hur kommer det sig att ni charterchefer kryllar i listan över branschens bäst betalda?
– Det handlar om stora bolag med mer internationellt anpassad lönestruktur. Titta på mig, Johan Lundgren, Eivor Andersson, Lottie Knutson, Christian Clemens … Alla har en stor del rörlig lön. När det går jättebra för chartern är bonusen hög, säger Weihagen.  
På resebyråsidan är det skralare med miljoner i lönekuverten. Många vd:ar på mellanstora resebyråer hamnar långt utanför 100-listan med löner under miljonen. Men däremot har American Express fem namn med Kaveh Atrak (5,8 miljoner) i spetsen.
Lennart Käll, före detta koncernchef Ticket, kommer inte långt efter.
– Det är inte så konstigt om det blir bättre löneutfall inom börsnoterade svenska bolag eller stora internationella bolag under ett bra år som 2008. Där har man ofta lönesystem med större rörliga delar, vilket påverkar lönen både i hög- och lågkonjunktur, säger Johan Wilson, vice vd på CWT Sverige.
Själv ökade Johan Wilson sin inkomst med hela en miljon, till 2,4 miljoner, under 2008.
– Detta var innan jag blev anställd på CWT. Summan består av bonusinbetalningar från tidigare arbetsgivaren American Express och ersättning från min konsultverksamhet som hade ett bra år 2008.
Andra resebyråtoppar som tjänar över 2 miljoner kronor är Eva Moen Adolfsson, vd för Resia, och Katarina Sjögren Petrini, vd för Ticket Privat, som blir slagen av sin kollega med bara 4 000 kronor. I övrigt är lönelistan knappast någon rolig läsning ur ett kvinnoperspektiv.
På en blandad lista skulle den första kvinnan, Synnöve Trygg, vd för SEB Kort, komma först på plats 25 med sin lön på 3 miljoner kronor.  Vings Eivor Anderssons lön på 2,8 miljoner räcker till en 27:e plats och Dorthe Thing, före detta vd på Sheraton, skulle med 2,6 miljoner kronor hamna på plats 31.
För att komma in på männens 100-lista krävdes en inkomst på över drygt 1 miljon. För att vara bland de 50 bäst betalda kvinnorna räckte drygt 700 000 kronor.  Vings vd Eivor Andersson tror ändå att kvinnorna i resebranschen får rätt lön utifrån det ansvar de har.
– Att få kvinnor når absoluta toppen speglar hur samhället ser ut i stort. Jag hoppas att det ser annorlunda ut om tio år. Det finns många duktiga kvinnor på gång, som förhoppningsvis ges möjlighet att ta ett stort ansvar, säger hon.
FRANK FISKERS – EN RIKTIG RAKET
Raketen på 100-listan är Scandics koncernchef Frank Fiskers, som fördubblat sin inkomst till 5,3 miljoner kronor. Dock har den dramatiska förbättringen en naturlig förklaring.
Under jämförelseåret 2007 jobbade Fiskers bara sista delen för Scandic. Andra som har ökat inkomsten kraftigt är Lennart Käll, fd koncernchef Ticket, (+38 procent), Anders Hagert, vd Solresor (+34 procent), Olle Magnusson, ägare STS Alpresor (+33 procent) och
Lars-Christer Egnefors, vd för Amadeus (+31 procent). Kometer på  kvinnosidan är Resias vd Eva Moen Adolfsson (+36 procent), Gunilla Rudebjer, finansdirektör Scandic (+24 procent) och Katarina Sjögren Petrini, vd Ticket Privat (+19 procent).
TÄTA CHEFER PÅ STENA LINE
Må så vara att Dan Sten Olsson, ägare till Stena Line, inte kommer mer än på fjärde plats med sin inkomst av tjänst på dryga 6 miljoner. Han tar igen det med råge på inkomst av kapital på hela 183 miljoner kronor. Kollegorna på Stena hör också till dem med högst kapitalinkomst, vd Gunnar Blomdahl, 4,6 miljoner och Fredrik Lantz, områdeschef, 4,8 miljoner kronor. Andra som också tjänar betydligt mer på inkomst av kapital än av tjänst är Bicky Chakraborty, ägare Elite Hotels, 10,1 miljoner och Ragnar Norbäck, vd Swebus och tidigare chef för American Express, 17 miljoner kronor.
VI SOM NÄSTAN KOM IN …
Branschkändisar som Thomas Brühl och Ulf Hermansson Samell finns inte med på listan över de bäst betalda i resebranschen där det krävs en inkomst över miljonen, utan får nöja sig med att toppa kändislistan.
På kändislistan syns också en rad kända vd-namn från resebyråvärlden, som till skillnad från toppcheferna på de stora internationella resebyråerna och charterdrakarna inte tjänar några mångmiljonbelopp. Här finns till exempel Lingmerths Lars-Gunnar Gustafsson, Blomgren Travels Christer Sjödin, Unlimited Travels Johan Schilow och JB Travels Mats Ekholm. Inte heller Sembos Jari Virtanen eller Ishotellets vd och grundare Yngve Bergqvist tog sig in på hundralistan i år.
Bland nätresebyråernas vd:ar drar Travellinks Peter Carlsson längsta strået, med en lön på 1,5 miljoner kronor, medan Etravelis Ralph Axelsson med nöd och näppe knep plats 100 på listan. Travelpartners Mattias Sesemanns lön på drygt 700 000 räckte inte till mer än plats 18 på kändislistan.
KARIN STARKMAN AHLSEDT

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024