Annons:

Resebyråer inte kreativa

Resebyråerna är dåliga på att föreslå virtuella möten och på att få ner resekostnaderna genom proaktiva lösningar. Det slår Lars Ericsson, konsult på TM Solution, fast i sin rapport Möten och att mötas, Resebyråmätning 2010. – Trots detta kallar sig resebyråerna gärna för travel managementföretag med främsta uppgift att minimera de totala kostnaderna för resor, säger han.

Lars Ericsson skickade ut tolv förfrågningar till sju olika resebyråer och efterfrågade bästa mötesalternativet till ett internmöte mellan tre kollegor från Stockholm och en från Magdeburg i Tyskland. Inget sades om var mötet skulle hållas. Tanken var att kontrollera hur ofta resebyrån föreslog videokonferens som alternativ för att spara kostnader eller tänkte på att den tyska medarbetaren kunde åka till Stockholm.
Vid drygt 10 procent av de sammanlagt 78 förfrågningarna erbjöd resesäljaren videokonferens som alternativ. I bara fyra procent av fallen kom resesäljaren med förslaget att den tyska medarbetaren kunde åka till Stockholm.   
– American Express och BCD var mest proaktiva både när det gäller videokonferenser och resväg. Ändå var det bara ett par av deras säljare som föreslog att medarbetaren från Magdeburg skulle komma till Stockholm, vilket sparar såväl tid, pengar och koldioxidutsläpp, säger Lars Ericsson.
CWT och Via föreslog vid något tillfälle att den tyske medarbetaren skulle ta sig till Berlin för att minimera kostnaden, medan HRG, Resia och Ticket i samtliga fall tänkte boka svens-karna till Magdeburg.
När det gäller videomöten erbjöd sig två av tolv säljare från American Express och BCD att boka videomöten och gav också prisförslag.
– Även Via och CWT tog upp frågan vid något tillfälle. HRG och Ticket erbjöd inte alls videokonferens.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024