Annons:

Stopp för storkundsjakt

Resevaruhuset ska sluta jaga storkunder inom affärsresesegmentet. Nya potentiella stor-kunder överlåts i stället till Via Travel. Det innebär att Resevaruhusets affärsområdeschef Bo Ingelshed, som har ansvarat för införsäljning och kundrelationer mot större kunder, slutar.

Strategibytet hos Resevaruhuset är en konsekvens av Via Travels köp av Swetravel, där Resevaruhuset varit ett av de största medlemsföretagen.
– De större kunder vi har i dag, exempelvis en del kommuner och myndigheter, behåller vi förstås. Men för nya kunder gör vi en samförståndslösning med Via. Inom affärsresor koncentrerar vi oss på små och medelstora företag. På privatsidan minskar vi butiksnätet och ska satsa mer online, säger Bo Gustafsson, vd för Resevaruhusets moderbolag Travel Invest.
Han vill inte definiera volymmässigt vad en storkund är för Resevaruhuset.
– Det handlar inte om ifall kunden omsätter 1 eller 2 miljoner utan mer om hur mycket åsikter de har om vår prislista, för det är transaktionsarvodena som avgör vår lönsamhet.
Utifrån deras kravlista kanske Via Travels servicepaket passar dessa kunder bättre, resonerar Gustafsson.
Han betonar att överenskommelsen med Via Travel inte är påtvingad utan ett initiativ från Resevaruhuset sida. Bo Ingelshed arbetar just nu i ett projekt i Vias regi som vad TN erfar just handlar om samarbetet runt stor-kunder.
I avtalen som Via Travel skriver med de tidigare Swetravelbyråerna står att Via ska ”vidtalas” när det gäller storkunder, men något förbud för dessa byråer att gå in i upphandlingar om större resekonton finns inte.
– Det är inte så kategoriskt. Däremot för man en diskussion om vem som är lämpligast att gå in i upphandlingen. Vi ska ju visa en enad front och inte sno kunder av varandra. Vi ska sno kunder av konkurrenterna, säger Hans Nohrenius, styrelseordförande i Swetravel.
Alla 22 Swetravelbyråer har ännu inte skrivit på avtalet för att ansluta sig till Via Travel Partner, men Nohrenius bedömning är att alla kommer att följa med.
– En del har skrivit på, från andra har vi muntligt ja, och ingen har hittills tackat nej.
Samgåendet innebär också förändringar för Swetravels ledning. Hans Nohrenius ska under en period jobba med integrationen. Vd Peter Zacke ska ingå i Vias svenska ledningsgrupp och bli chef för de mellansvenska kontoren i Stockholm och Södertälje samt Riksdagen. Han efterträder Magnus Linder.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024