Annons:

Resebyråföreningen i krismöte med regeringen

Svenska Resebyråföreningen och Unlimited Travel Group har haft möte med Näringsdepartementet med anledning av vem som bär ansvar för strandsatta resenärer till följd av askmolnet.

Vid ett möte med SRF och UTG sa Näringsdepartementet att man har stor förståelse för resebranschens svåra situation och att det inte bara är flygbolagen som är drabbade utan även researrangörer och resebyråer.
Flera av de utländska flygbolagen följer inte bestämmelserna i EU-förordningen om flygpassagerarnas rättigheter och vägrar att betala för nödvändiga hotellrum och måltider. Enligt både SRF och UTG har det därför blivit researrangörerna som i stället får lägga ut pengar för att hjälpa resenärerna.
UTG beräknar att engångskostnaden för att ta hem resenärer går på mellan 0,5 – 1 miljon kronor beroende på när luftrummen åter öppnas. Samtidigt handlar det om uteblivna intäkter för inställda arrangemang och resor på 0,8 – 1,2 miljoner kronor per vecka.
Statssekreterare Leif Zetterberg bekräftade att man från Näringsdepartementets sida är överens med SRF och UTG om att EU-förordningens regler om flygbolagens skyldighet att ge passagerarna måltider och hotellogi ska gälla. Flygpassagerarnas rättigheter måste följas av alla flygbolag inom EU.
De skandinaviska bolagen har hittills levt upp till kraven men det har kommit klagomål på att Air France-KLM och Finnair inte ersätter sina passagerare, enligt Dagens Nyheter. SAS funderar nu på att sluta ersätta passagerare som befinner sig utanför Europa.
– För vår del följer vi EU-direktivet i Europa men i Asien och i Nordamerika har vi satt en bortre gräns på 48 timmar, säger Elisabeth Manzi, presschef på SAS till DN.se.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024