Annons:

SRF anmäler flygbolag till Konsumenteverket

SRF anmäler fem flygbolag, Finnair, Air Baltic, Air France, KLM och Austrian  till Konsumentverket för att de inte följer bestämmelserna i EU-förordningen om flygpassagerarnas rättigheter. Finnair slår tillbaka och menar att resebyråföreningen tolkar förordningen fel.

– Det är upprörande att flygbolagen smiter undan sina skyldigheter och istället låter researrangörerna komma i kläm och betala stora belopp. Det står klart och tydligt i förordningen att flygbolagen som ställt in flygningar ska erbjuda passagerare assistans i form av måltider och hotell, säger Tomas G Olsson, vd för Resebyråföreningen.
Finnair och Air Baltic har under hela den tid som askmolnet legat över Europa vägrat att betala ersättningar för måltider och hotellrum. Air France och KLM betalar bara för övernattningar på deras hubbar i Paris och Amsterdam men inte för strandsatta resenärer som befinner på avlägsna resmål.
– Flygbolaget SAS har däremot skött sig väldigt bra, även om vi inte håller med om den nya begränsningen på 48 timmar för ersättningar av strandsatta resenärer utanför EU, säger  Tomas G Ohlsson.
Han kritiserar också Austrian Airlines och Finnair för att de har krävt att flygpassagerare, som äntligen fått transport till Europa, ska fylla i ett formulär och avsäga sig krav på vidare transport till den destination som är angiven på flygbiljetten. Flygbolagens agerande strider därmed, enligt Olsson, inte bara mot EU-förordningen utan blir ett rent avtalsbrott under hot.
Finnair slår tillbaka och menar att SRF:s och EU-kommissionens tolkning av EU-förordningarna saknar all logik och att EU:s förordningar inte har något att göra med en situation när det inte går några reguljärflyg alls.
– Skulle deras tolkning gälla leder det till att flygbolag går i konkurs och ingen får någon hjälp alls Det säger sig själv att om man har köpt en biljett för 200 euro kan man inte vänta sig att man får en öppen check från flygbolaget för hotell och mat., säger Christer Haglund, kommunikationsdirektör på Finnair. 
TN har sökt Air France/KLM för kommentar, men har avböjt.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024