Annons:

Askmolnet skapar konflikter

Askmolnskrisen har inte bara lett till mångmiljonförluster för reseindustrin utan också till frostiga relationer mellan resebyråer, arrangörer och vissa flygbolag. Svenska resebyrå-föreningen har anmält Finnair, Air Baltic, Air France, KLM och Austrian till Konsumentverket för att de bryter mot EU:s förordningar om passagerarnas rättigheter genom att vägra betala för passagerarnas måltider och hotell vid inställda flygningar.

– Det är upprörande att vissa flygbolag smiter undan ansvar och i stället låter researrangörerna komma i kläm och betala stora belopp. Därigenom riskerar mindre arrangörer att gå i konkurs, säger Tomas G Olsson, vd för Resebyråföreningen.
Air France och KLM betalar bara för övernattningar på hubbarna i Paris och Amsterdam, medan Finnair och Air Baltic helt vägrat att betala ersättningar för måltider och hotellrum. SRF menar också att Austrian Airlines och Finnair gör sig skyldiga till rent avtalsbrott under hot när de krävt att flygpassagerare, som äntligen fått transport till Europa, ska fylla i ett formulär och avsäga sig krav på vidare transport till den destination som är angiven på flygbiljetten.
Finnairs kommunikationsdirektör Christer Haglund slår tillbaka.
– EU:s förordningar har inget att göra med en situation där det inte går några reguljärflyg alls. Skulle deras tolkning gälla leder det till att flygbolag går i konkurs och ingen får någon hjälp.
Han menar att det säger sig självt att den som köpt en biljett för 200 euro inte kan vänta sig att man får en öppen check från flygbolaget för hotell och mat.
– Vi hoppas att konflikten leder till att klara och rimliga spelregler i förhållande till produktens värde tas fram.
SAS har tvärtemot valt att betala för mat och hotell, förutom en begränsning på 48 timmar för strandsatta resenärer utanför Europa.
– SAS har fått mycket beröm från resebyråer och arrangörer för sitt sätt att hantera krisen, säger Tomas G Olsson.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024