Annons:

Framtidsresor

Egypten, Jordanien, Karibien, Argentina, Mocambique – är det de nya turistmagneterna om fem år? Travel News har låtit fem branschexperter spå i kristallkulan. En sak är dock klar: det finns ingen ny mastodontsuccé som Thailand i sikte.

[i=484013;w440;nb;nl]
 
Turkiet överträffar alla prognoser inför sommaren. Thailand har fortsatt vara en kassako under vintersäsongen, liksom trotjänaren Kanarieöarna. Men vad väntar i perspektivet tre till fem år in i framtiden? Travel News frågade fem personer med bred kunskap i resebranschen.
Enighet råder om att det är svårt att hitta nya magneter med samma dragningskraft som exemplen ovan. Ofta handlar nyheterna om kortvariga försök eller ombytliga trender, som Sri Lanka, Dominikanska republiken eller Goa som ständigt återkommer efter att ha varit borta några år. Men riktigt heta nyheter som långsiktigt utmanar de gamla godingarna står inte på kö.
– På flygtider inom tre till fem timmar är det mesta dammsuget, säger Martin Wirth, länge vd för Solresor och känd för sin alldeles egna ”upptäckt” Azorerna som nu lockat charterresenärer i tio år.
– På längre sikt än fem år tror jag definitivt på Libyen som kan erbjuda fina stränder och kort restid. Men det måste hända mycket politiskt, med lagstiftning och infrastruktur först. Burma kan också komma i liten skala. 
Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor, ser en stark utveckling av hela Röda havsområdet.
– Här finns en stor outnyttjad potential, säger hon. I Egypten har vi dubblat volymen till nästa vinter, men det verkar inte vara någon hejd på efterfrågan. Andra länder i området med samma klimat och sevärdheter är Sudan och Jordanien som säkert kommer att ta position framöver.
– Tittar man längre bort är Kuba ett land med stora förutsättningar för utökad turism, om landet löser sin politiska situation. I dag råder bara hjärtskärande förfall. Och om den amerikanska marknaden fortsätter att vara svag kan hela Karibien bli intressant. Även öar som Jamaica som ansetts för dyrt.
Vings satsning på just Karibien i form av Aruba har varit lyckosam enligt vd Eivor Andersson, som tycker det är svårt att se några nya mönster på så kort tid som fem år.
– Om inte något omvälvande händer tror jag det kommer att se ut ungefär som nu. I ett längre perspektiv kan det bli en ökad turistström till flera afrikanska länder om infrastrukturen förbättras och det råder politiskt lugn. Sedan kan man tänka sig att Thailands popularitet kan sprida sig starkare till omgivande länder som Vietnam, Malaysia, Kambodja och Laos. Men inom de närmaste åren har Egypten den största förutsättningen att öka volymen. Här finns hur mycket obruten sandstrand som helst.
Milla Limrell, ansvarig för produktion och marknadsföring på Winberg Travel, tror på ett ökat intresse för Sydamerika.
– Argentina är till exempel ett fullödigt resmål vad gäller klimat, natur och stämning. Även Centralamerika kan växa om den politiska utvecklingen är gynnsam. Hoppet är nya flyglinjer som ska göra det lättare att ta sig till denna del av världen. Burma kan bli en riktig bubblare. Enda sättet att stödja landet är att tvinga sig in i stället för att bojkotta.
Ulf Almhagen, produktchef på Travel Beyond, konstaterar att det inte finns så mycket som väntar på att upptäckas.
– Om jag hade något svar så skulle jag förstås inte avslöja det. Men jag tror att fler länder i Afrika har potential, till exempel Angola och Mocambique som nu satsar på att plantera in djur som försvunnit genom krigen. Dessa länder kan bli intressanta safariresmål. Nya direkta flyglinjer kan också få resandet att ta nya vägar.
När det gäller utvecklingen för långväga resmål framöver går åsikterna isär.  Martin Wirth förutspår en nedgång, även för Thailand.
– Jag tror att långresandet har haft sin tid för chartern och att lägre volymer är att vänta.  Det är få resmål som håller långsiktigt som charterdestinationer. Sverige är för litet. Kunderna räcker inte till. Däremot kommer man att se en ökning för långresor med reguljärflyg.
Milla Limrell på Winberg Travel uttrycker något liknande.
– Jag tror inte att långväga charter kommer att öka särskilt mycket. Det går aldrig att hitta ett nytt Thailand. Men chartern kommer alltid att ha sin tydliga målgrupp eftersom det är bekvämt och man erbjuder bra pris till sol och bad destinationer. Däremot tror jag på en uppgång för skräddarsydda resor långt bort nu när folk blivit modigare och äventyrligare.
Lottie Knutson är mer viss om de stora charterplanens fortsatta färd långt bort.
– Thailand kommer att för lång tid framåt vara svenskarnas andra hem även om den extremt snabba ökningen inte kan hålla i sig.  I Mexiko kan man vänta kraftig tillväxt om prisutvecklingen fortsätter att vara gynnsam, då med en rad helt nya orter. Vi satsar stort här redan nu.
En stor del av svaret på utvecklingen står förstås att finna i finansmarknadens nycker.
– Låg ränta och bra ekonomi gör att fler unnar sig långdistansresor och vice versa, säger Eivor Andersson.
Lågkostnadsflygens expansion är givetvis en faktor som fortsatt förändrar resandet. Martin Wirth spår att lågprisflyget kommer att slå ut chartern på de stora resmålen, som exempelvis Palma, Rhodos och Kanarieöarna. Chartern får i stället inrikta sig på mindre destinationer som lågkostnadsflygen inte bryr sig om. Lottie Knutson delar inte hans uppfattning.
– Lågprisflygen fyller en viktig funktion i prisjakten. Men det är främst de nationella flygbolagen som drabbas av resenärsflykt. Vi inom chartern måste givetvis lyckas inom vår nisch – paketering – för att ha en framtid. Det gäller att erbjuda unika produkter med egen krydda.
Hon tror på en stark trend för intressestyrda resor. Det kan vara handplockat boende, spa med medicinsk inriktning i exklusiv förpackning, rundresor med fler olika teman.
– Stordriften kommer också att kännas mer passé. Många resenärer söker sig till något småskaligare.
 
Milla Limrell konstaterar att det resmål som fortsatt längtar efter ska uppfylla följande kriterier: varmt, billigt, ha god mat, många restauranger, inga turister, nonstopflyg, kort transfer och ambassad i närheten.
Annars är det största dilemmat för framtida svenska turister att resmålen inte blir lika tillgängliga när stora mängder indiska och kinesiska turister börjar resa för att se Venedig, Taj Mahal eller Angkor Wat.
– Logistiken blir en stor utmaning för turistnäringen, säger Travel Beyonds Ulf Almhagen.
 
5 resmålstrender
1. Mellanöstern.
Har stor potential, med Egypten i spetsen, men kräver politisk och infrastrukturell utveckling.
2. Karibien. Om den amerikanska marknaden fortsätter att vika kan fler öar än Aruba bli intressanta för chartern. Men mycket handlar om pris.
3. Afrika. Angola och Mocambique kan bli spännande safariresmål, men turismboom för kontinenten kräver politiskt lugn och förbättrad infrastruktur.
4. Burma. Thailands granne är en bubblare, en geniun pärla men där det politiska förtrycket är ett hinder.
5. Thailand. Står sig som chartersuccé, men kommer inte att växa så mycket mer.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024