Annons:

Ljus i sikte för Rezidor

Hotellkoncernen Rezidor har lagt ett tungt år bakom sig. Men börskursen, som efter finanskrisen föll som en sten till 11 kronor, har sedan dess tredubblats till 35 kronor. Vd Kurt Ritter ser en återhämtning av marknaden under första kvartalet.

– Beläggningen ökar, men prispressen fortsätter, precis som det brukar i början av en uppgång. Bokningsmönstret förbättras månad för månad. Vid samma tidpunkt för ett år sedan fanns det inga förhandsbokningar. Särskilt inom mötessegmentet förbättras våra nyckeltal, säger han till Travel News i samband med bolagsstämman i mitten på april.
Den kraftigaste återhämtningen ser Rezidor i Tyskland, drygt 18 procents ökning av revpar (intäkt per tillgängligt rum). Revpar i Sverige sjönk med 3 procent.
– Sverige går inte så dåligt. Det svenska resultatet är tillfredsställande, förtydligar Ritter.
Rezidors största aktieägare är Carlson Group. Den globala hotelljätten har hittills inte fått tillbaka sin investering, eftersom börskursen är långt från introduktionspriset 52 kronor.
– Men vi är nöjda med vår investering. Vi är ett privatägt företag som investerar långsiktigt, säger vd Hubert Joly.
Övervägde ni att köpa ut Rezidor från börsen när börskursen stod i 11 kronor?
– Vi är nöjda med vår nuvarande relation med Rezidor. Man får inte glömma att det vid denna tidpunkt fanns stark oro för att hela världen skulle kollapsa. Många reseföretag kunde ha köpts billigt, men det fanns ingen finansiering, säger Joly diplomatiskt.
Radisson Blu (tillsammans med Radisson Edwardian) blev nyligen den största upscale-hotellkedjan i Europa. Hilton petades ner till andraplatsen. Däremot har Carlson, i samråd med Rezidor, valt att sälja lyxvarumärket Regent, som aldrig växt till mer än sju hotell i världen. I stället fokuserar Rezidor på expansion med Radisson Blu i Afrika och Östeuropa liksom trestjärniga Park Inn. Men medan Park Inn har tagit mark i Storbritannien och Tyskland har Sverige förblivit en närmast vit fläck. Kurt Ritter medger att samarbetet med Winn Hotels blandade skara av hotell och konferensgårdar inte blev så lyckat. I dag finns bara fyra Park Inn-hotell i Sverige, det senaste drivs av Rezidor själva och öppnar 6 maj i Hammarby sjöstad.
– Vi har ändrat strategi i Sverige för Park Inn. Det viktigaste är inte antal hotell utan att de koncentreras till rätt kluster.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024