Annons:

Skandinaviens kryssningsmarknad växer snabbast i Europa

Kryssningsbranschen i Skandinavien växer mest i Europa. Förra året ökade antalet skandinaviska resenärer med 41 procent till 173 000 enligt färska siffror från European Cruise Council.

– Allt fler upptäcker fördelarna med att kryssa och ser det som en bekväm, prisvärd och upplevelserik semesterform. Trots ökningen är potentialen enorm i Sverige. Det finns många charterkunder att omvända, säger Claes Tamm, nordisk chef för MSC Cruises.
Trots lågkonjunkturen växte intresset för kryssningar i Skandinavien och Sverige kraftigt. En förklaring är att Royal Caribbean satsade på kryssningar som utgick från Stockholm med fartyget Vision of the Seas förra sommaren. Passagerarmässigt en rejäl succé med 16 avgångar. Många var minikryssningar med endast fyra nätter ombord.
 
– I stort sett alla kryssningarna från Stockholm var fullbokade. I år minskar vi antalet resor från 16 till 8 genom att vi förlänger reslängden på vissa resor till 7 nätter för att locka fler internationella gäster och få bättre ekonomi på resorna, säger Sverigechef Andreas Söderqvist.
 
Royal Caribbeans svenska passagerare ökade med 112 procent till cirka 40 000. Enligt ECC är den totala svenska marknaden 65 000 – 70 000 resenärer.
 
MSC Cruises är näststörsta kryssningsrederiet i Norden. De lämnar inte ut några passagerarsiffror, men Claes Tamm uppger att passagerarökningen i fjol liksom tidigare låg på 40-60 procent. 
– Däremot var priserna pressade, så intäkterna växte inte i samma takt. Men i år ser det betydligt bättre ut. Den direkta lågkonjunkturen är över. Folk är beredda att betala mer för sina kryssningsresa och unnar sig exempelvis en bättre hytt.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024