Annons:

230 piloter i strejk

Drygt 230 piloter vid svenska regionalflygbolag går ut i strejk. Pilotfacket avslog medlarnas bud redan i fredags och ett sista försök att lösa konflikten på söndagen blev utan resultat. Uppemot 10 000 passagerare drabbas.

På måndagsmorgonen gick de drygt 230 piloterna vid Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg ut i strejk, skriver E24. Strejken kommer att pågå i två dagar och beräknas drabba uppemot 10 000 passagerare. Om ingen lösning har nåtts den 9 juni tas Pilotföreningens samtliga 2 000 medlemmar ut i strejk.
 
– Vi lyckades tyvärr inte träffa något avtal. Vi är jättebekymrade och otroligt ledsna för alla resenärer. Men också för företagen, som det här är ett väldigt hårt slag emot. De är hårt pressade efter åren med finanskrisen, sedan kom det eländiga askmolnet och så kommer det här ovanpå allt. Men det är också ett bekymmer att mötas av krav som går långt utöver vad andra grupper kräver, säger Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef på Flygarbetsgivarna.
 
Trafik till alla svenska flygplatser berörs och i Karlstad, Örnsköldsvik och Visby är i stort sett all trafik inställd.
 
Konflikten handlar om bolagens rätt att hyra in personal från bemanningsföretag. Förändringarna i kollektivavtalet som arbetsgivarna kräver skulle innebära försämringar för de anställda. Avia Express har exempelvis sagt upp sina 80 piloter och vill hyra in andra piloter.
 
Budet som lades fram av medlarna i fredags avslogs av facket, men godtogs av arbetsgivarna. Ett nytt bud väntas från medlarna under måndagen.
 
– Budet är så våldsamt obalanserat och innebär substantiella försämringar av gällande avtal. Förslaget innehåller heller inte någon tillfredsställande lösning av frågan om rätten till återanställning för uppsagda piloter innan bemanningsföretag kan anlitas, säger Gunnar Mandahl, ordförande för Svensk Pilotförening till TT enligt DN.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024