Annons:

Easy Jet testar askradar

Easy Jet är det första flygbolaget i världen som testar en ny teknik som kallas AVOID (Avoid Volcanic Object Identifier and detector). Med hjälp av det nya systemet kommer man att kunna lokalisera hur askan rör sig i luftrummet.

Systemet, som har skapats av Doktor Fred Prata på Norska institutet för luftforskning innebär att en infraröd teknik placeras på flygplan för att på så sätt förse piloterna och flygbolagets flygkontrollcentral med bilder. Med hjälp av den nya tekniken kommer piloterna kunna upptäcka askmoln från upp till 100 km på höjder mellan 1 524 och 15 240 meter. Detta kommer att bidra till att man kan öppna upp luftrum som annars skulle vara stängda.
– Denna banbrytande teknik är den ultimata åtgärden som kommer att leda till att problem med omfattande askstörningar är förbi. Askdetektorn kommer att göra det möjligt för våra flygplan att upptäcka och undvika askmolnet på samma sätt som väderradar och väderkartor upptäcker åskväder, säger EasyJets VD Andy Harrison.
Andrew Haines, vd för den brittiska luftfartsmyndigheten tycker att det är viktigt att luftfartssamfundet arbetar tillsammans för att ta fram lösningar som kan underlätta när störningar drabbar flygtrafiken.
– Vi välkomnar det faktum att flygbolagen beaktar innovationer som denna och kommer att göra allt vi kan för att underlätta för dem, säger han.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024