Annons:

Kritik mot SJ:s sommarkampanj

SJ annonserar ut resor för halva priset för stamkunder, men kunder känner sig lurade.

Kampanjen gäller förstaklassbiljetter, som medlemmar i SJ Prio enligt reklamen får köpa för halva priset. Erbjudandet gäller dock bara vissa resor, vilket inte framgått tillräckligt tydligt enligt Konsumentverket, skriver DN.
 
En kund som försökte boka resa till kampanjpriset trodde att det var något fel på SJ:s bokningssajt när det inte visades någon rabatt.
 
– Jag gick in på hemsidan för att boka en hemresa till Stockholm och såg en biljett för 500 kronor. Eftersom jag är Prio-kund kollade jag samma resa på SJ:s sommarerbjudande – och det visade sig vara noll kronor i rabatt, säger Li Stanley.
 
Hon ringde SJ:s kundtjänst för att meddela att något var fel på deras sajt, men fick då veta att kampanjen inte gällde just den dagen.
 
– De sade att det inte fanns erbjudanden den söndagen. Jag fick klart för mig att dessa bara gällde vissa avgångar. Det stod det inget om på hemsidan, säger hon.
 
Marknadsföringslagen är tydlig enligt Konsumentverket, begränsningar i ett erbjudande ska vara tydligt förmedlade.
När Travel News talar med SJ menar dock tågbolaget att kritiken mot att villkoren för de rabatterade resorna inte är tydligt förmedlade är obefogad – och  och att DN/TT haft felaktiga upgifter/missförstått kampanjupplägget och därmed gett vilseledande uppgifter i intervjun med Konsumentverkets jurist.
_ SJ:s halva priset-rabatter för stamkunder i första klass gäller på alla avgångar från 5 juli till 8 augusti. Men det lägsta priset är alltid 195 kronor för Intercity-tåg och 295 kronor på X2000. Det framgår också tydligt i annonsen i press, på stortavlor samt på sj.se, säger Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ.
Någon förklaring varför kunden fått svaret hos kundtjänst att det inte fanns några erbjudanden om halva priset när erbjudandet nu gäller alla avgångar under industrisemesterveckorna har SJ inget svar på, men menar att det aktuella datumet kan ha varit före eller efter kampanjperioden.
SJ har dock efter kritiken förtydligat villkoren för halva priset-rabatten på sin hemsida. De kraftigt rabatterade förstaklassbiljetterna är ett sätt för SJ att locka gamla och nya kunder att bli medlemmar i SJ:s kundprogram Prio. Förra sommaren fick SJ cirka 50 000 nya stamkunder på detta vis.
– Det är också ett bra sätt för folk att prova på skillnaden mellan första- och andraklass. Förhoppningen är att fler även i fortsättningen tycker det är värt pengarna att välja första klass, säger Ulf Wallin.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024