Annons:

Finnair och SAS nära kollision

Två passagerarplan möttes på skärande kurser och på samma höjd över Östersund i början av månaden.

Den 2 juli möttes en Boeing 737 från SAS och en Boeing 757 från Finnair på samma höjd i luftrummet och på korsande kurser. Faran upptäcktes för sent och kollisionsrisken var ett faktum, skriver Länstidningen Östersund.
 
SAS-planet var på väg från Narvik till Oslo och Finnair-planet från Toronto till Helsingfors. Statens haverikommission och LFV ska nu utreda incidenten.
– Det ena planet var på väg söderut och det andra västerut. Det jag i nuläget vet är att planen möttes på samma höjd och inte tillräckligt åtskiljda, det vill säga mindre än 300 meter ifrån varandra, säger Carl-Erik Nilsson, tidigare flygledare och numera verksam på Luftfartsverkets säkerhetsavdelning.
 
Varningar skickades ut till båda flygplan, så den tekniska utrustning som ska varna för möten mellan plan fungerade. Planet som fick den första varningen ombads att gå ner i höjd, men ingen svarade på anropet. Det andra planet fick instruktioner om att stiga i höjd, vilket planet gjorde men meddelade samtidigt att man hade mottagit en kollisionsvarning.
– En av dem fick direkta order om att ändra på höjden, men det var för sent, säger Carl-Erik Nilsson.

Kommentarer är stängda.