Annons:

”Turistmomsen missgynnar små arrangörer”

En guidad viltskådningstur slås av fyra gånger så hög moms som den som köper en entrébiljett till en djurpark. Nu kräver Ekoturismföreningen besked inför valet.

Turistmomsen varierar kraftigt och slår blint mot småskalig natur- och ekoturism, säger Svensk Ekoturismförening som undersökt vilka momssatser som gäller för olika arrangemang, skriver E24.
 
En guidad stadsvandring momssätts med 25 procent, men för en guidad tur i buss är momsen sex procent. Samma sak gäller för en båttur på Göteborgs kanaler jämfört med en ledarledd kajaktur bland Bohusläns klippor. Övernattningar i gästhamnar har en dubbelt så hög moms som övernattningar på campingplatser och många offentliga aktörer är dessutom helt momsbefriade.
 
”Det är bekymmersamt att momslagstiftningen i praktiken missgynnar småskalig natur- och ekoturism. Det är ett problem att den mest arbetsintensiva och minst lönsamma delen av svensk besöksnäring missgynnas på det här viset”, skriver Per Jiborn på Svensk Ekoturismförening i ett pressmeddelande.
 
Enligt Ekoturismföreningens undersökning vill många mindre företagare i turistbranschen ha en enhetlig turistmoms. Därför vill nu föreningen att de politiska partierna inför valet klargör om de är beredda att förändra reglerna.

Kommentarer är stängda.