Annons:

100 kronor för USA-ansökan

Svenskar som vill resa till USA kommer från den 8 september att få betala ungefär 100 kronor extra – för att finansiera en ny turismbyrå.

Det elektroniska formulär som måste fyllas i före avresa, med uppgifter om eventuella sjukdomar, drogberoende och kriminalitet, har varit obligatoriskt sedan januari 2009. Nu har de amerikanska myndigheterna beslutat att ta ut en avgift för detta om 14 dollar, cirka 100 kronor.
 
Avgiften ska finansiera en ny turismbyrå. Tio dollar per person går direkt till den nya Corporation for Travel Promotion, vilket ska utgöra 50 procent av byråns budget, skriver Business Travel News.
 
Den nya avgiften gillas inte av EU-kommissionären Cecilia Malmström.
– Jag har flera gånger uttryckt min oro över införandet av den här avgiften. Reglerna strider mot USA:s löfte att underlätta rörlighet över Atlanten och kommer att bli en extra börda för EU-medborgare som reser till USA”, säger Cecilia Malmström, enligt TT.
 
Beslutet om den nya avgiften fattades nyligen av amerikanska myndigheter, och ska alltså gälla från den 8 september. Man måste fylla i formuläret senast 72 timmar innan avresa, men man kan göra det så tidigt som två år innan planerad resa. Den som fyller i formuläret innan den 8 september gör det gratis.
 
Avgiften gäller de länder som ingår i det så kallade visa waiver-programmet, vilket är de flesta europeiska länder.
 
Text: Vagabond

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024