Annons:

”John Dueholm är SAS kronprins”

Så fort att SAS vd Mats Jansson aviserat sin avgång tog spekulationerna om hans efterträdare fart. Fackförbundet Unionen tror på en rekrytering utifrån, analytiker på en intern lösning.

Ordförande Fritz Schur säger att han har flera tänkbara efterträdare i kikaren, men vill inte nämna några namn. Analytiker pekar ut vice vd John Dueholm som en het kandidat till SAS vd-post, men Unionens talesman säger till E24 att näste vd troligen kommer att rekryteras utifrån.
 
– Vi har ingen intern kandidat sedan Anders Ehrling försvann. Jag tror att näste vd kommer att rekryteras externt, säger Sven Cahier, ordförande för SAS tjänstemannaförening inom Unionen.
 
Spekulationer görs också kring den kommande vd:ns nationalitet. Efter svenske Mats Jansson och hans danska företrädare Jörgen Lindegaard tror många att Norge kommer att arbeta för att nu få en norsk efterträdare. Sven Cahier tror inte att man kommer att ta någon hänsyn till nationalitet och Fritz Schur säger endast att SAS ”ska ha en efterträdare som kan fullfölja besparingarna och som på allvar kan trimma bolaget i konkurrensen”.
 
Ett annat namn som cirkulerar är Marie Ehrling, som haft flera olika positioner inom SAS under åren 1983-2002, bland annat som vice koncernchef. Hon har dock slagit in på styrelsespåret.
 
Vagn Sørensen, Scandics ordförande och tidigare vice vd på SAS, är också en möjlig kandidat enligt bedömare som E24 har talat med.
 
Både flyganalytikern Steven Brooker på Enskilda securities och Ole Tjørnemark, vd för headhunterfirman Horton International, anser att vice vd John Dueholm är den givna kronprinsen vid en intern rekrytering, skriver DI. Det skulle dock innebära att man frångår principen om delat nordiskt ledarskap eftersom ordförande Fritz Schur är dansk.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024