Annons:

JAS-plan jagade Norwegian

Varken tyska, danska eller svenska flygmyndigheter fick svar från Norwegian-planet, inte ens på nödfrekvensen. Då skickade Sverige upp två jaktplan som jagade ikapp flygplanet.

Charterflyget från Norwegian var på väg från Spanien till Arlansa den 13 juli, men svarade inte på flygledningens anrop. De tyska, danska och svenska flygledningarna fick ingen respons från flygplanet, ens på nödfrekvensen, skriver Expressen enligt TT.
 
Då skickade den svenska flygvapnet upp två stycken JAS 39 Gripen-plan för att jaga efter flygplanet. I höjd med Småland kom jaktplanen ikapp och lyckades upprätta kontakt. Planet landade senare på Arlanda. 
 
Norweigan säger till Expressen att detta var en överreaktion från svenska myndigheter.
– I stället för att pröva en annan frekvens på radion så skickade de bara upp flyg. Det var kanske i överkant, säger kommunikationschef Anne-Sissel Skånvik.
 
Flygledningen tappade kontakten med planet när de skulle byta frekvens samtidigt som lämnade det spanska luftrummet och gick in i det franska. Norwegian säger att personalen då skiftade till fel kanal. Men när det inte ens gick att nå planet på nödfrekvensen kopplade försvaret in den svenska incidentberedskapsroten med två JAS-plan.
– Man vet ju inte, kan det vara en kapningssituation eller vad är det som händer? säger överstelöjtnant Arne Ullberg vid Försvarsmaktens högkvarter.
 
Piloten hävdar att han lyssnade av nödfrekvensen, men försvarsmakten menar att det är osannolikt eftersom tre länders flygledningar inte kunde nå honom på den frekvensen.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024