Annons:

Resebyråer säger upp Travelnetavtal

Fyra resebyråer har sagt upp sina avtal med Travelnet, efter att Travelsupport gått in som ny ägare till resebyråsammanslutningen i juni. Bland avhopparna finns Travelpartner, Euro Business Travel och Hummingbird Lifestyle Travel.– Vi har inte sagt upp avtalet av missnöje utan vi vill se vad de nya ägarna presenterar. Gillar vi det är vi med, annars inte, säger Ulf Hansen, vd och grundare av Hummingbird.

En avgörande fråga för Hummingbird är varumärkesstrategin.
– För oss är det viktigt med ett eget varumärke. Kan vi inte behålla det så blir det också svårt att vara med i Travelnet, säger Hansen.
Före sista juni var Travelnets medlemmar tvungna att säga upp avtalet för att ha möjlighet att utträda ur organisationen vid årsskiftet. Dan Blomberg, vd och grundare på Euro Business Travel, sa upp avtalet för att få fria händer. 
– Presenterar de nya ägarna ett intressant upplägg fortsätter vi med all sannolikhet. Nu får vi en bättre förhandlingsposition och kan sätta press på de nya ägarna. 
Största frågetecknet inför nästa år är största medlemmen Travelpartner, som anger storleken och inte ägarbytet som anledning till uppsägningen. Av samma skäl hoppade även BCD och Travelstart av medlemsorganisationen för ett par år sedan. 
– Vi har blivit så stora att vi inte har samma nytta av att vara med. I dag är till exempel 5-6 flygbolagsavtal via Travelnet och 15 utanför. Men det är inte alls omöjligt att vi fortsätter efter årsskiftet eller köper vissa tjänster ifrån bolaget, säger vd Mattias Sesemann,
Den nye ägaren Peter Stegarås är inte oroad och poängterar att ingen hoppat av än.
– Fyra av 46 medlemmar har sagt upp avtalet för säkerhets skull. Att så många är kvar kan bero på att de ser Åke Lindells och Per Jidekrans fortsatta inblandning som en garanti. 
Stegarås plan är att göra Travelsupport, där Travelnet ingår, till ett varuhus för resebyråtjänster, där resebyråerna kan köpa de tjänster som de behöver.
–  Det hade varit värre om vi gått åt motsatt håll och sagt att alla måste ha samma system, prislistor och namn. Nu får medlemmarna i stället större valfrihet. 
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.