Annons:

Hotellbokningarna ökar kraftigt

Efterfrågan på hotellrum i Stockholm ökade kraftigt under sommaren, trots högre priser och en starkare krona.

– Det har varit ett par tuffa år för hotellnäringen, men nu ser vi tydligt att det vänt i Stockholm. Dessa trender syns alltid först i huvudstaden innan de sprider sig ut över övriga landet, säger Eva Östling Ollén, vd för Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR.
 
Trots en relativt omfattande utbyggnad av hotellrumskapaciteten i Stockholm ökade beläggningsgraden med sex procent. Rumspriserna i staden låg 9 procent högre än 2009 och ligger därmed något över 2008 års sommarnivå. Intäkten per rum ligger däremot klart över nivån för sommaren 2008.
 
Även i de andra nordiska huvudstäderna har hotellbeläggningen ökat, men priserna har inte följt med. Intäkten per disponibelt rum, revpar, har därmed utvecklats klart bäst i Stockholm jämfört med de övriga tre städerna vid en jämförelse av sommaren 2010 gentemot sommaren 2008. I Stockholm ligger revpar 8 procent över nivån för 2008. I Finland är nivån 4 procent lägre, i Oslo 8 procent lägre och i Köpenhamn hela 20 procent lägre.
 
– Det är framförallt tre faktorer som ligger till grund för Stockholms framgångar. En långsiktig marknadsföring i samverkan med SHR-medlemmar, Stockholm stads stora infrastruktursatsningar med nya hotell och konferensanläggningar och ny evenemangsarena, säger Peter Lindqvist, vd Stockholm Visitors Board.
 
Scandic bekräftar uppgången för hotellbranschen. Kedjan säger att man har 40 procent fler bokningar nu jämfört med ifjol.
– Vi har samma uppfattning som SHR. Redan i våras kunde vi se en viss ökad efterfrågan inom mötes- och affärsresesegmenten, men det verkliga trendbrottet kom i maj med ett rejält uppsving i privatresandet. Vi blev faktiskt tagna på sängen, säger Joakim Nilsson, Scandics Sverigechef.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024