Annons:

Regeringen fördubblar banavgifter för tåget

Kraftigt höja biljettpriser och en snedvriden konkurrens gentemot flyg och bil kan bli konsekvensen av de fördubblade avgifterna för de svenska järnvägsspåren.

Trafikverket förbereder en höjning av banavgifterna för tågoperatörerna i Sverige. Över en tioårsperiod ska avgifterna höjas från cirka 8,8 miljarder till cirka 15,6 miljarder kronor, skriver DN.
 
Enligt ett beslut från regeringen ska avgifterna bidra till att förbättra spårkvaliteten, men regeringen föreslår också att avgifterna ska redovisas över statsbudgeten från och med nästa år.
 
Branschorganisationen Tågoperatörerna säger att höjningen motsvarar hela det samlade rörelseresultatet hos alla tågbolag som opererar i Sverige. I en rapport från Trafikverket slås det fast att avgiftshöjningen troligen kommer att ge högre biljettpriser och tvinga kommuner och landsting att öka sina bidrag till olönsamma linjer.
 
– Vi gör som regel en prishöjning per år, och den är inte direkt kopplad till Trafikverkets avgifter, utan till en rad andra omständigheter, främst den allmänna prisutvecklingen. Men det är klart att om Trafikverket fördubblar avgifterna över en tioårsperiod så måste vi räkna på det, då kan det få effekt för oss, säger SJ:s presschef Dag Rosander.

Kommentarer är stängda.