Annons:

Svenska turistbussbolag riskerar miljonsmäll för momsfusk i Danmark

Danska Skatteverket misstänker att svenska bussbolag som kör turistbussar i och genom Danmark fuskar med att betala dansk vägmoms. Vad Travel News erfar kan fusket handla om tiotals miljoner kronor om året.

På måndagen redovisade den danska skattemyndigheten, SKAT, det utbredda fusket bland utländska turistbussar som trafikerar Danmark. Under sommaren har SKAT kontrollerat 166 utländska turistbussar från 26 olika länder. I sju av tio fall hade bussbolaget inte betalat vägmomsen.
– Vi är överraskade att fusket varit så utbrett, säger Henrik Hedegaard Christensen, vice skattedirektör.
Svenska turistbussbolag återfinns bland dem som fastnat i SKAT:s momsrazzia. Enligt Hedegaard har skattemyndigheten fått tips från svenska bussbolag som är upprörda över att vissa konkurrenter struntat i att betala dansk moms och därmed skaffat sig konkurrensfördelar i kampen om svenska kunder. Men det har framför allt varit påtryckningar från det danska bussbranschförbundet Dansk Bussvognmand som uppvaktat den danske skatteministern som fått SKAT agera enligt webbplatsen epn.dk.
Därför har SKAT, förutom sommarens kontroll, även inlett en omfattande granskning av svenska bussbolags räkenskaper. Enligt Hedegaard Christensen begär skattemyndigheten in bokföring för tre år tillbaka i tiden. Enligt välunderrättade källor till TN handlar det om stora summor, upp mot 10 miljoner kronor per år som svenska bussbolag undanhållit SKAT och man har begärt hjälp från svenska myndigheter med handräckning av bokföringsmaterialet. Det är den tredje största granskningsoperationen som SKAT genomför.
_ Genom samarbete med rederier som Color Line, Stena Line och Scandlines och genom att studera hemsidorna för bussbolagen och bussresearrangörer, som anlitar dessa bussbolag, får vi en god bild av deras verksamhet och kan jämföra med deras momsinbetalningar, säger Henrik Hedegaard Christensen.
Danmark samarbetar även med de tyska skattemyndigheterna som enligt Hedegaard också just nu har fokus på momsfusk från utländska turistbussar, inklusive från Sverige. Vad TN erfar är den tyska granskning än mer omfattande och går tio år tillbaka i tiden.
– De riktar sig dock inte mot bussbolagen utan mot bussresearrangörerna, som är dem som anlitar bussbolagen för att köra sina resor, säger Hedegaard Christensen.
Den danska vägmomsen är 7,25 öre per kilometer och turist. För en turistbuss med 50 resenärer som kör mellan Fredrikshavn och tyska gränsen, en sträcka på 30 mil, är det en extra kostnad för bussbolaget på 21 kronor per turist, cirka 1100 kronor per buss.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024