Annons:

Iata mångdubblar vinstprognos

Iata höjer sin vinstprognos för flygindustrin med mer än det tredubbla, men de europeiska bolagen går med förlust.

För helåret beräknar nu Iata att världens flygbolag kommer att göra en vinst på 8,9 miljarder dollar, skriver Bloomberg News enligt Nyhetsbyrån Direkt. Den tidigare prognosen var 2,5 miljarder dollar.
 
– Det här året är så bra som det blir. Den viktiga frågan i den här prognosen är hur länge vi kan se att återhämtningen består, säger Iatas generaldirektör Giovanni Bisignani.
 
Trots den kraftiga prognosökningen förväntas de europeiska flygbolagen vara olönsamma i år. Det är i stället bolagen i Asien och Stillahavsområdet som får en fördubblad vinst och en rejäl ökning för bolagen i Nordamerika som förväntas driva upp den gemensamma vinsten.
 
Passagerartrafiken förväntas öka med 11 procent, vilket är mer än den förväntade ökningen i kapacitet på 7 procent. Omsättningen höjs med 15 miljarder dollar till 560 miljarder dollar.
 
Nästa år kommer dock inte att bjuda på lika mycket klirr i kassan för flygbolagen. Då spås en vinst om 5,3 miljarder dollar på grund av en oro för uthålligheten i tillväxten och minimala vinstmarginaler.

Kommentarer är stängda.