Annons:

Norwegian slipper förbud

Det nya förbudet att ta ut kortavgift leder till snedvriden konkurrens inom resebranschen, eftersom utländska flygbolag, som Ryanair och Norwegian, tillåts fortsätta ta ut avgift. Alltmedan svenskägda flygbolag och resebyråer tvingas ta bort den.

– Det är lite häpnadsväckande att svensk lag missgynnar svenska företag. De utländska flygbolagen får en fördel framför andra reseaktörer, eftersom de kan fortsätta att dölja sina avgifter som läggs på i slutet av bokningen och inte redovisas i marknadsföringen, säger Didrik von Seth, vd på Ebookers.
När lagen om förbud för näringsidkare att ta ut kortavgift av slutkunden infördes den 1 augusti förklarade Konsumentverket att även utländska företag på nätet omfattas – om de vänder sig mot den svenska marknaden och har en svenskspråkig webbplats. Vad Konsumentverket hade missat då var att EU-lagstiftningen ger möjlighet till undantag för företag inom transportsektorn, exempelvis flygbolag.
– De kan välja att använda sig av det lands lag där flygbolaget har sin hemvist. Undantagen gäller dock inte utländska förmedlarföretag, som resebyråer. De ska rätta sig efter svensk lag, säger Anna Hallqvist, jurist på Konsumentverket.
Ryanair och Norwegian, som anmälts till Konsumentverket, kan behålla sina avgifter eftersom de på sina webbplatser anger att det är irländsk respektive norsk lag som gäller. Och i dessa länder är det tillåtet att lägga på kortavgifter.
Ungernbaserade Wizz Air har valts ut som ett tillsynsärende, eftersom de inte har någon sådan information på webbplatsen. Troligen kommer de att slippa kortförbudet när detta åtgärdas.
Konsumentverket duckar dock på frågan hur man ser på den snedvridna konkurrenssituationen som uppstått, eftersom det är Finansinspektionen som är tillsynsmyndighet för den nya kortlagen.
– Vår uppgift är att ansvara för tillämpning av rådande lagstiftning. Nu är det som det är med undantag för transportsektorn. Det är olyckligt för konsumenten. Men grundregeln är ändå att företagen inte får ta ut kortavgift och den gäller i de allra flesta fall, säger Anders Dölling, enhetschef på Konsumentverket.

Kommer ni att påtala bristerna i lagstiftningen för Finansdepartementet?
– Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser. Lagen har bara funnits i två månader och vi genomför tillsynsärenden och gör analyser.
TN har flera gånger sökt finansmarknadsminister Mats Odell utan framgång.

 

KATARINA MYRBERG

 

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024