Annons:

SAS tvingas betala Norwegian 175 miljoner för spionage

Högsta domstolen i Norge nekar SAS överklagande av domen där SAS måste betala 175 miljoner kronor i skadestånd och rättegångskostnader till Norwegian.

– Det är mycket glädjande att vi nu äntligen har fått ett slut på den här frågan efter att Norwegian har fått medhåll i tre olika rättsinstanser. Detta visar att rättssystemet fungerar och att oetiskt beteende över tid får ekonomiska konsekvenser. Norwegian har alltså nu fått fullt medhåll i Högsta domstolen, och SAS måste betala oss 175 miljoner kronor i skadestånd, inklusive rättegångskostnader, säger Norwegians vd Bjørn Kjos.
 
Enligt hovrättens dom ska Norwegian få 160 miljoner kronor i skadestånd, närmare 7 miljoner för kostnader i tingsrätten, närmare 8 miljoner kronor för kostnader i hovrätten samt räntor.
 
”Norwegian blev i en mycket sårbar uppstartningsfas för bolaget utsatt för grovt och cyniskt industrispionage från SAS sida. Norwegian förlorade flera hundra miljoner kronor till följd av att SAS på ett olagligt sätt tillskansade sig intern och känslig information om Norwegian från bokningssystemet Amadeus. Det är detta spionage som SAS har dömts för och som överklagades via hovrätten men nu har fått avslag i Högsta domstolen”, skriver Norwegian.
 
”Skadeståndet avsåg förluster som Norwegian hävdade hade uppstått till följd av att Braathens under perioden september 2002 till mars 2004 nyttjat information om Norwegian genom bokningssystemet Amadeus samt att SAS-koncernen mottagit ett mejl från en resebyråanställd med påstådd affärshemlig information om Norwegian”, kommenterade SAS domen i hovrätten i mars.
 
SAS meddelar att domslutet kommer att innebära en negativ effekt om cirka 200 miljoner kronor på koncernens resultat i tredje kvartalet.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024