Annons:

SRF säger upp paket-reseavtal

Svenska Resebyråföreningen, SRF, överväger att säga upp avtalet med Konsumentverket, om Allmänna villkor för paketresor. Reglerna är förlegade och leder ofta till att resebyråerna förlorar pengar.

– Avtalet skrevs i början av 1990-talet i en tid då fokus låg mer på resor med charterresor än med reguljärflyg. I och med att flyget har avreglerats har förändringar skett, men reglerna har inte hängt med, säger Tomas G Olsson, vd för SRF.
I mitten av oktober ska SRF:s medlemmar träffas och diskutera ett förslag till nya villkor. Frågan är angelägen för både resebyråer och researrangörer.
– De allmänna resevillkoren är absolut otidsenliga. De är skrivna för charterarran-görer och inte för researrangörer som oss, säger Tommy Swanson, koncernchef för Swansons Travel.
Enligt Tomas G Olsson gäller största förändringen flygbolagens avbokningsregler. I en paketresa kan en icke avbokningsbar flygresa ingå.  Ändå säger reglerna att kunden har rätt att avboka paketresan inom vissa tidsramar.
– Resebyrån blir förloraren eftersom den inte kan få tillbaka pengar från flygbolaget, men tvingas betala tillbaka till kunden.
Tomas G Olsson utesluter inte att överenskommelsen med Konsumentverket sägs upp och SRF tar fram egna regler.
– Det är inget ovanligt att branschorganisationer tar fram egna villkor.

 

KARIN STARKMAN AHLSTEDT

 

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024