Annons:

UD varnar svenskar för terrorattentat i Europa

Svenska utrikesdepartementet manar svenskarna till ökad vaksamhet under resor i Europa på grund av terrorhotet. Däremot avråder man inte svenskarna från att resa.

På grund av det ökade hotet om terrordåd i Europa uppmanar nu även svenska UD till ”ökad vaksamhet och allmän försiktighet”. Liksom exempelvis USA och Storbritannien avråder man dock inte från resor.
 
– Det är mot bakgrund av det terrorhot som finns i Europa. Vi uppmanar svenskar att vara allmänt vaksamma, säger Joakim Larsson vid presstjänsten på UD, till DN.se.
 
Vad innebär det?
– Man ska vara uppmärksam när man vistas på offentliga platser, offentliga byggnader eller vid turistattraktioner, säger Larsson.
 
Varför kommer ert beslut nu?
– Under dagen har vi fått flera frågor från människor som ska resa till England eller Frankrike. Vi betonar dock att detta inte är en avrådan från att resa, en rekommendationen görs mot bakgrund av det förhöjda hotet, säger Larsson.
 
Har ni fått ny information?
– Nej, och sådana frågor hänvisar vi till Säpo, säger Joakim Larsson.
 
Även amerikanskat utrikesdepartementet varnar sina medborgare för möjligheten till terrorattacker i Europa. Liknande varning har utfärdats av Japans regering.
 
Orsaken sägs vara att Al-Qaida och dess systerorganisationer fortsätter att planera terrorattacker – nu i Europa. Det finns dock inga uppgifter om specifika hot, specifika terroristgrupper eller specifika tidpunkter, bara att mängden insamlad information om hot har ökat.
 
En annan orsak är att flera europeiska regeringer ökat beredskapen och att några offentliga bekräftat denna nya hotbild. Bland länderna som höjt hotnivån finns sedan i fredags Sverige som höjt från nivå två till tre: ”förhöjt hot”.
 
Även Storbritannien har höjt sin nivå och varnar för resor till Frankrike och Tyskland. De senaste veckorna har exempelvis Eiffeltornet utrymts två gånger på grund av hot.
 
USA:s varning innebär att man rekommenderar folk att överväga resor till Europa.
– Vi avråder inte, jag upprepar – inte – amerikanarna från att resa till Europa, säger Patrick Kennedy vid State Department Undersecretary till USA Today och fortsätter:
– Detta är en varning för att försäkra oss om att amerikanska medborgare är medvetna om möjliga incidenter.
 
Däremot råds amerikaner rapportera vart de tänkt resa och vara extra försiktig. Det varnas särskilt för offentliga platser såsom kollektivtrafiken och turistattraktioner. I intervjuer som USA Today gjort med amerikaner på resande fot rycker dock många på axlarna och medan andra är uppriktigt upprörda.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024