Annons:

Mindre företag väljer billigare flyg

Små och medelstora företag reser fortfarande mindre, eller väljer billigare resor, än före lågkonjunkturen.

En ny undersökning om resande bland små och medelstora företag som American Express har genomfört visar att tjänsteresorna återhämtar sig, men att lågkonjunkturens eftertänksamhet fortfarande sitter i. 35 procent av företagen i enkäten minskade resandet med flyg under lågkonjunkturen och bland dessa ligger de flesta fortfarande kvar på en lägre nivå idag jämfört med före lågkonjunkturen.
 
Även de företag som inte har minskat på flygresandet har tittat på sätt att spara pengar. De vanligaste områdena för besparingar har varit att välja billigare flygbiljetter, till exempel att resa ekonomiklass istället för business class, samt att förbättra kontrollen över det totala resandet. Det kan innebära att välja billigare destinationer för möten eller att korta längden på tjänsteresorna.
 
Knappt en fjärdedel har också sett över sina avtal med reseleverantörerna. Undersökningen visar att dessa områden även framöver kommer att stå i fokus för företagen.
 
Reseadministrationen är det som tar mest tid i anspråk. 89 av 108 respondenter anger betalningsadministration, reseräkningar och kostnadskontroll som minst ett av de tre mest tidskrävande momenten i resehanteringen. Enkelhet i bokning och administration är också de tjänster som företagen efterfrågar mest.
– Endast fem procent av respondenterna anger att de arbetar som travel manager. I små och medelstora företag är det i stället vd-assistenten, en administratör eller till och med försäljningsdirektören eller vd som ansvarar för resehanteringen och de har ett stort behov av enkel och kostnadseffektiv reseservice, säger Jerker Elming, försäljningsdirektör American Express Commercial Card.
 
Undersökningen genomfördes i Sverige, Norge och Danmark.

Kommentarer är stängda.