Annons:

Tågtrafiken inte säkrad för vintern

Trafikverket har satsat 400 miljoner kronor för att undvika ett nytt vinterkaos, men bara hälften kommer att hinna användas i år.

Först i augusti blev det klart med pengarna till satsningen om 400 miljoner kronor för att förebygga ett nytt snökaos på Sveriges räls. Därför kommer exempelvis den viktiga rälsvärmen vid nyckelpunkten Hallsbergs rangerbangård inte att hinna bli klar i tid. Hallsbergs beskrivs som en avgörande punkt i rälsnätverket där trafiken måste fungera för att det inte ska bli en ny kaosvinter, men de planerade åtgärderna kommer alltså inte att bli genomförda i år. 
 
– Det är inte bra, det är en väldigt viktig åtgärd för att vintertrafiken ska fungera. Det krävs till och med för att det ska fungera under en normalvinter, säger Pelle Andersson, chef för infrastruktur på godstransportören Green Cargo.
 
Orsaken är att upphandlingen kom igång för sent och avslutas först den 1 februari 2011.
–Unckel kom med regeringens rapport i måndags om vad som måste förbättras. Och om en månad är vintern här. Man är väldigt sent ute från Trafikverkets sida. Och några nya snöröjningsfordon eller mer personal som det pratas om har jag inte sett, säger Ulf Carlsson, lagbas på Infranord i Sundbyberg.
 
Trafikverket medger att man inte har hunnit med alla åtgärder. Av de 400 miljoner kronorna som avsatts till underhåll mot snö kommer bara 250 miljoner kronor att användas.
– Det finns en oro. Trafiken går inte bra just nu och en svår vinter kommer inte att göra det bättre. Men jag vågar ändå påstå att vi är mer på tå än förra året. Vi kommer inte att sitta och vänta på att det blir kris, säger Kenneth Stjerndorff, snögeneral på Trafikverket Region Öst och ansvarig för Hallsberg.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024