Annons:

Lapplands turistnäring rasar mot Norwegian

Att Norwegian lägger ner sin Kirunalinje i januari mitt under högsäsong har vållat starka reaktioner i norr, där anläggningar som Ishotellet, Abisko Turiststation och Kebnekaise fjällstation drabbas hårtRoland Sand, försäljningschef på Icehotel, är upprörd.

– Vi fick reda på detta med kort varsel. Våra kunder fick besked från Norwegian långt före långt innan både vi och Kiruna flygplats fick det, och berättade för oss att de blivit avbokade.
 
20 procent av Ishotellets närmare 3 000 gäster har kommit till hotellet med Norwegian. Nedläggningen av linjen har gett Ishotellet avbokningar av så väl företagsgrupper, bröllopsgrupper och privatpersoner. 
– Vi tappade en hel del pengar på detta. Framför allt företagsgrupper har försvunnit, eftersom de snabbt letar nya alternativ. Privatpersoner kanske kommer tillbaka nu när SAS beslutat att utöka trafiken, säger Sand.  
 
STF:s fjäll- och turiststationer i Lappland samt stugorna längs Kungleden påverkas också. Anita Boström, destinationschef Norra Norrland, har förståelse för att Norwegian gör affärsmässiga beslut, men hade velat få reda på nedläggningen tidigare, inte minst med tanke på att STF startat säsongen tidigare i år.
– Största risken är att de lappländska aktörerna inte vågar satsa. Med ett bra samarbete med transportörerna hade vi i stället kunnat fördubbla antalet gäster inom en tioårsperiod. Därför känns beslutet snopet. 
 
SAS utökar med fyra avgångar i veckan till 14, till följd av Norwegians beslut.
– Vi är flexibla och kan även ta in större flygplan när det behövs, säger Elisabeth Manzi, pressansvarig SAS.
 
Norwegian konstaterar att kundunderlaget var för litet i Kiruna, dit Norwegian flugit en tur om dagen.
– Vi ser hela tiden över vårt linjenät och ser vi mer efterfrågan på andra destinationer förflyttar vi kapaciteten. Nu har vi utökat med fler frekvenser på Medelhavet, London och Helsingfors, säger Åsa Larsson, pressansvarig på Norwegian.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024