Annons:

”Ta debatten om all inclusive”

LEDARE TRAVEL NEWS NR 3. Det spritter fortfarande champagnebubblor i kroppen när jag ser bilderna från Grand Travel Award. Så mycket stolthet att vi på Travel News lyckas samla hela branschen, så många inspirerande möten, så mycket glädje.  Och så någon butter kommentar om att ”fel” bolag vann  – precis som det ska vara!  

Den goda resekonjunkturen gjorde vimlet under kristallkronorna ännu mer sprudlande än förra året. Charterfolket var inte alltför tyngt av Egyptenkrisen, troligen för att UD då redan släppt avrådan till turistorterna.
Det är ju också intressant att se med vilken iver charterbolagen återupptar resandet till Egypten. Så är ju inte alltid fallet efter kriser på exotiska resmål. En orsak är förstås att det var lugnt på turistorterna under revolutionen. De evakuerade turisterna kom hem solbrända och fina, och det värsta som hade hänt var att de inte kunde surfa eller betala med sina kreditkort. De hade inte känt sig hotade – till skillnad vid tidigare terrordåd i landet.
Återvändarivern beror också på att Egyptens turism nått den turistposition att chartern gör stora egna investeringar. Fritidsresor har tre Blue Village Exotic vid Röda Havet och Ving storsatsar på sitt Sunwing Waterworld (som skulle ha öppnats vid sportlovet, men försenats). De investerade pengarna vill de inte förlora. Charter är ingen altruistisk verksamhet.
Krasst, ja, visst, men i det här fallet ändå till glädje för Egyptens folk, eftersom turismen står för den största andelen av landets intäkter, och jobb är steg ett för en stabil politisk och demokratisk utveckling.
Däremot är det beklämmande att läsa rapporter om att alla all inclusiveanläggningar i Sharm El Sheik gör att endast tre procent av intäkterna stannar i lokalsamhället.Vill [i=484767;w440;nb;nl]charterbolagen verkligen göra en insats för Egyptens framtid borde de på allvar analysera vad de kan göra för att öka andelen turistintäkter som gynnar det egyptiska folket. All inclusive är en bekväm och allt mer uppskattad semesterform bland svenskar, den ska inte förbjudas, men det ställer högre etiska krav på Ving, Fritidsresor och Apollo.
Ett utmärkt tillfälle att ta den diskussionen blir på TUR, där Schyst Resande presenterar en färsk rapport. Vi ses där!
Katarina Myrberg
chefredaktör Travel News

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024