Annons:

Air China utmanar Finnair

Air China ger Finnair en tuff match om svenska Asienresenärer genom att öka till dagliga avgångar från Stockholm till Peking i slutet på mars. På två år har det kinesiska flygbolaget mer än fördubblat kapaciteten.

– Det är utmärkt läge för expansion. Kinas ekonomi växer med 10 procent och Sveriges med 6 procent, vilket gynnar affärsresandet, säger Sverigechef Markus Yan.
 
Han ser Finnair som främsta konkurrenten. SAS, som lade ner sin direktlinje Stockholm –Peking 2009, är mer som kollega inom Star Alliance. SAS och Blue1 feedar in trafik till Arlanda, totalt 7 procent av resenärerna på Pekinglinjen kommer från codesharesamarbetet med SAS.
 
På samma sätt får SAS passagerare från Air China på sin rutt Köpenhamn–Peking. För cirka tio år sedan flög Air China själva från Köpenhamn, men några omedelbara planer att åter öppna den linjen finns inte.
 
– Det hänger på efterfrågan från Kina. Det finns mycket att göra för att förenkla visumhanteringen för kinesiska turister på de skandinaviska ambassaderna i Kina. Finland har förstått detta och det är en fördel för Finnair, säger Markus Yan.
 
Affärsresenärer står för 30 procent av resenärerna. Den största ökningen är nordiska kunder som använder Peking som gateway till Air Chinas stora linjenät inom Kina och övriga Asien.
– Utmaningen är att få kunder och resebyråer att förstå att nya Beijing Capital Airport är en mycket tidseffektiv hub, där du inte ens behöver byta terminal för att resa vidare inom Asien.
 
Finnairs Sverigechef Matias Sarkkinen är redo för den tuffa flygkampen.
 
Förra året visade Finnair upp tvåsiffriga ökningstal för Sverigetrafiken via Helsingfors till Asien, trots att Air China då ökade från tre till fem avgångar i veckan. Finnair har redan daglig trafik till Peking och Shanghai. I år går den dagliga Hongkonglinjen upp till tolv avgångar i veckan från i sommar och en daglig linje till Singapore startas i maj.
– Vår styrka är att svenska företag vet att vi konsekvent satsat på Asien i tio år med snabb transfer. Att vår flygande personal talar svenska är också en trygghet för många.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024