Annons:

800 miljoner satsas på tåget

Regeringen skjuter till 800 miljoner kronor till investeringarna i järnvägen 2011. Trafikverket har sagt att det behövs 2-3 miljarder kronor för att få ordning på tågtrafiken.

Trafikverket har tidigare sagt att det behövs mellan två och tre miljarder kronor extra för att man ska kunna få ordning på tågtrafiken i Sverige. Nu meddelar regeringen att järnvägen får 800 miljoner kronor extra i år, skriver TT.
 
– Vi ska förstärka kring växlar och bygga förbigångsspår, där tågen kan köra förbi där man har enkelspår. Vi tittar också på vad vi kan göra med trafikinformationen och om vi kan köpa mer underhåll, alltså flera timmar, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm till TT.
 
Han är ändå nöjd med tillskottet, eftersom han menar att man ändå inte hinner göra av med mer pengar i år. Han säger också att det kommer att ta ett antal år innan vi ser alla effekter, men att pengarna ska kunna märkas inför nästa vinter.
 
Socialdemokraternas nye partiledare Håkan Juholt säger att det är för lite.
– 800 miljoner kronor täcker inte ens upp förra årets överkostnader. Beskedet från regeringen i dag är att tågkaoset kommer att fortsätta, säger han.
 
Enligt Juholt behövs under de kommande fem åren ungefär 25 miljarder kronor, men han kan inte säga hur mycket Socialdemokraterna kommer att budgetera. Han vill dessutom återreglera delar av järnvägen och ändra SJ:s uppdrag.
– Det är faktiskt viktigare att tågen går i tid än med vinst, säger han.
 
Enligt regeringen ökar de 800 extra miljonerna investeringarna med 15 procent.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024