Annons:

Choice säljer sina danska hotell

Choice ger upp sin danska verksamhet efter år av förluster och säljer sitt driftsbolag med tolv hotell till First Hotels. – Vi har inte uppnått de stordriftsfördelar som vi behöver för att kunna utveckla våra danska hotell. Därför är detta en naturlig lösning, säger Torgeir Silseth, vd på Nordic Choice Hotels.

Från början var det Choice som uppvaktade First för att de ville köpa deras danska verksamhet. I stället blev det tvärtom och nu ska Choice fokusera på den svenska och norska marknaden, som står för 95 procent av företagets omsättning.
– Det här får samma effekter som om Choice hade köpt oss. Genom att slå samman de två hotellsystemen bildar vi en av de allra största spelarna på danska marknaden och då ökar möjligheterna till synergieffekter och lönsamhet, säger Asmund Haare, ägare och styrelseordförande First Hotels.
Den danska marknaden har varit tuff för både Choice och First, som dragits med stora förluster. Mellan år 2000 och 2009 förlorade Choice 300 miljoner kronor och First 184 miljoner kronor i Danmark.
Fortfarande är marknadssituationen i Danmark tuff, inte minst i Köpenhamn där mycket ny kapacitet tillförs.
Choice har tidigare uttalat sig om att lönsamhetsproblemen beror på dyra fasta hyresavtal, men detta oroar inte Asmund Haare. Han menar att de flesta hotell som First tog över har hyresavtal som är marknadsmässiga, medan några helt klart är för dyra.
– Choices problem har främst varit ett intäktsproblem. Hade hotellbolaget fått in sin del av marknaden och haft högre revpar skulle de ha tjänat pengar. Jag är ganska säker på att vi kommer att få till en lönsam verksamhet med vår slagkraftiga enhet. 
Ägaren och styrelsordföranden i Nordic Choice, Petter Stordalen, har tidigare varit nära att dra sig ur Danmark på grund av förlusterna.
Åtskilliga gånger har han berättat i medierna hur han natten före en stor personalkonferens rev talet som handlade om att han tvingats överge Danmark och sedan höll ett brandtal om att han inte skulle överge de danska hotellen.
Ändå överger du hotellen till sist, varför? 
– Det är snarare tvärtom. Dessa hotell får nu stora möjligheter att få stordriftsfördelar och jag tror att detta blir fantastiskt bra för dem. Dessutom har vi inte helt lämnat Danmark utan kommer att ha kvar några hotell på franchisebasis, säger Petter Stordalen.
Av de 12 hotell som ingår i driftsbolaget som First Choice kommer de flesta att konverteras till First. Men Asmund Haares plan är att behålla minst två som Choice franchisehotell för de Choicekunder som vill till Köpenhamn. 
 
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.