Annons:

Guldregn över charterns toppchefer

Ska du tjäna riktigt bra som chef även under tuffa tider – välj chartern! Travel News listor över branschens bäst betalda män och kvinnor toppas av charternestorn Sam Weihagen med en årsinkomst på 12,7 miljoner och Fritidsresors Lottie Knutson på 4 miljoner. Den vanliga chartersäljaren får dock nöja sig med 3–8 procent av toppchefernas löner i sin egen plånbok.

2009 var ett tungt år för resebranschen i skuggan av finanskrisen. Chartern var ett undantag. Det syns i årets lönetopp för inkomståret 2009. Thomas Cooks Sam Weihagen ligger överst på herrtoppen med 12,7 miljoner kronor – 3 miljoner mer än året innan. Förklaringen stavas toppjobbet som vice koncernchef i det brittiska charterimperiet vid sidan av Nordenchefsjobbet som han då ännu inte lämnat över till Lars Löfgren.
– I Norden visade vi faktiskt ett bra resultat och liksom de flesta andra chefer på den här nivån ger det resultatbonus, kommenterar Sam Weihagen.
Förra årets lista toppades av 17 miljoners-lönen till konkurrenten Fritidsresors Johan Lundgren som gör internationell karriär inom TUI Travel. I år har Lundgren sjunkit ner till nionde plats och mer beskedliga 5 miljoner. Men lönetappet är en ”synvilla” och beror på att Lundgren under året flyttade med familjen till London och skattar där.
Även Fritidsresors Christian Clemens har ryckt i listan, från plats 19 till 5 – och ett lönelyft från 3,7 till 6,1 miljoner. Även han hänvisar till charterjättens goda resultat.
– Det var också mitt första hela år som koncernchef för Nordenbolaget.
Kollegan Lottie Knutson toppar för första gången kvinnolistan med ett rejält hopp från 2,3 till 4 miljoner kronor. Hon avstår från att kommentera sin topplön, men vad TN erfar kan externa styrelseuppdrag – exempelvis i H&M – ha bidragit till inkomstlyftet.
De fördelaktiga resultatersättningarna som chartertopparna får del av gör dock att löne-glappet till gräsrötterna växer. Enligt fackförbundet Unionens statistik tjänar en välbetald resesäljare 26 000 kronor i månaden. På årsbasis blir det 2,7 procent av Sam Weihagens inkomst respektive 5,2 procent av Christian Clemens lön. Hur ser då Sam Weihagen på den stora löneskillnaden gentemot resesäljarkåren?
– Jag har alltid haft en god relation till facket och för chefer på den här nivån är lönen kopplad till resultatet. När det gäller min lön som vice koncernchef ska man kanske göra en internationell jämförelse och då är jag inte så säker på att lönen är så hög.
Alla resebolag gick dock inte lika bra som charterjättarna. Det återspeglas även i vissa av toppchefernas löner, där det inte funnits några resultatbonusar att casha in och varit svårare att bedriva löneförhandling.
På förra årets lista tjänade de 25 mest välbetalda männen 2,9 miljoner kronor eller mer. I år har den siffran sjunkit till 2,5 miljoner. Bonuskranen har skruvats åt exempelvis på American Express, där flera toppchefer tjänar en halv till en miljon mindre än. Nordenchef Kaveh Atrak fick känna av en liten inkomstsänkning på 200 000 kronor, men fixade ändå en åttondeplats på listan med 5,7 miljoner i lön.
På kvinnotoppen tar hotellvärlden för sig. Tolv av de 50 bäst betalda kvinnorna kommer därifrån. Scandics finansdirektör Gunilla Rudebjer tjänade 3,3 miljoner, men även Hotel Rivals Caroline Eriksson och vd Marie-Louise Kjellström på Grand Hôtel tog sig över 2-miljonersstrecket. Det syns även en generell löneökning på kvinnotoppen. De 50 mest välbetalda tjänade alla mer än 858 000 kronor jämfört med 712 000 kronor på förra årets lista. På herrlistan var trenden den motsatta. Högberga Gårds vd Johan Hjort som knep plats 50 i år tjänade 1 713 000 kronor, 70 000 kronor mindre än Amex Peter Hagert som hade samma placering i fjol.
I år skulle dessutom de tre mest välbetalda kvinnorna klämma sig in bland de 16 översta på herrtoppen. Förra året var den första kvinnan på 25:e plats. Kanske ett tecken på att kvinnliga chefer knaprar in på männens försprång karriär- och lönemässigt?
TEXT: KATARINA MYRBERG RESEARCH: CECILIA LINDH MATTSSON

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024