Annons:

Kayak upprör Orbitz

Att USA:s största metasöksmotor Kayak startar hotellbokning på sin sajt i samarbete med Travelocity har fått nätresebyrån Orbitz att se rött. – Vi kommer att vidta rättsliga åtgärder mot Kayak. Detta strider mot Kayaks kontraktsmässiga åtaganden mot Orbitz, säger Orbitz företrädare Brian Hoyt till Tnooz.

Sedan starten 2004 har Kayak varit en sökmotor för flyg och hotell snarare än en aktör som säljer direkt till konsument. Företaget har tjänat pengar på att skicka trafik till nätresebyråer som Expedia och Orbitz, där den verkliga bokningen genomförs. Att företaget nu inför sin börsnotering ändrar sin affärsmodell och börjar konkurrera med sina samarbetspartners resebyråerna beskrivs i amerikanska medier som ett strategiskt steg mot att bli en bokningssajt med större andel direktförsäljning. Ännu finns dock inte några möjligheter att boka flygbiljetter på sajten. Samtidigt sägs de nya strategierna vara ännu ett drag i onlinevärldens kamp mot Googles planerade köp av mjukvaruföretaget ITA. 
Det nya är att hotellbokningar kan göras direkt på Kayaks plattform på samma sätt som den görs på till exempel Expedias sajt, även om kunden fortfarande kan boka via hotellets egna sajter eller andra sajter. Nätresebyrån Travelocity kommer att sköta transaktionerna och kundservicen, men utan att synas själva, det vill säga på så kallad white label-basis. Inga kommersiella villkor i affären har avslöjats och Kayak vill inte heller kommentera Orbitz utspel.
Nyligen skrev Kayak även avtal med Microsoft Bing, om att integrera sina sökresultat deras sökmotor. Genom att få flygsöksresultat från Kayak kan Bing förbättra sin sökfunktion och avtalet anses förbättra båda parters chanser i kriget mot Google som
förväntas bli en tuff konkurrent när väl ITA-köpet blir klart.
 
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024