Annons:

Östersjömöten

Det är nära. Det är billigt. Det är nybyggt och har stor kapacitet. Anledningarna är många varför svenska företag mer och mer har börjat vända blicken mot Östersjöländerna som konferens- och mötesdestinationer. Samtidigt har det stormat en hel del på Baltiska havets mötesscen de senaste åren.

Den senaste tiden har varit händelserik för Östersjöländernas mötesarrangörer. Under en tioårsperiod har Estland mer än sexdubblat antalet ICCA-registrerade möten*.
Lettland såg länge en likartad utveckling men finanskrisen drabbade både landet och mötesindustri hårt.
Även svenskarnas konferens-älskling Danmark fick sig en känga när den danska kronan var rekorddyr mot den svenska under 2010, men i år är danska kronan billigare än på länge.
Samtidigt byggs det konferensanläggningar och hotell runt Ös-tersjön så att det knakar. Polen ska på kort tid få tre nya konferensanläggningar, Sheraton och Mar-iott bygger hotell i Lettland och Nordens största hotell, Bella Sky Comwell, slår upp dörrarna i Köpenhamn under 2011.
Mycket tyder på att stormen nu har bedarrat och att den positiva utvecklingen för Östersjöns konferensaktörer är här för att stanna. 
 
Danmark 
Svenskarnas mötesfavorit på fötter igen
Svenskarnas ständiga konferensfavorit Danmark fick sig en knäpp på näsan när den svenska kronan var svag i förhållande till den danska, men i takt med att den svenska kronan börjat återhämta sig har konferensgästerna börjat hitta tillbaka.
– Valutan har de senaste åren satt käppar i hjulet när Danmark ska konkurrera som mötesland. Ekonomin är väldigt avgörande när företagen planerar konferens och de senaste årens lågkonjunktur har medfört att utomlandskonfererandet har minskat. Nu märks det att det har vänt och besöksantalet har ökat igen mot slutet av 2010, säger Cecilia Lindberg, projektledare för affärsresor på Visit Denmark.
Mellan 2004 och 2009 stod affärsresorna för ungefär häften av övernattningstalen bland de svenska gästerna. Privatresandet dominerar fortfarande marginellt och den svaga kronan ledde till en stagnering i affärsresandet. Nu är det på väg att vända.
– Köpenhamn är en trygg och stabil marknad ur det svenska perspektivet. Vi gillar ju Danmark och danskarna, säger Jörgen Karlsson, chef för grupp- och konferensresor på American Express.
Framför allt är det Köpenhamn som lockar. Kastrups flygplats och Öresundsbron utgör viktiga inkörsportar.
– Tillgängligheten har ökat markant genom Öresundsbrons tillkomst och hela Öresundsregionen har fått ett uppsving. Kastrup är ett världsnav som ständigt utökar och vinner priser, säger Cecilia Lindberg.
Den stora konferensnyheten för 2011 stavas Bella Sky. Vid öppningen i maj blir det Nordens största hotell med 814 rum. Det sitter ihop med Bella Center, där större delen av FN:s klimatkonferens COP15 ägde rum, och tillsammans har de kapacitet för över 20 000 deltagare. Trots sin storlek är Bella Sky bara en liten del av den stora tillväxten i Köpenhamns hotellutbud. Sammanlagt öppnade 1 600 hotellrum i Köpenhamn under 2009 och inom de närmsta åren planeras ytterligare 1 400. Då kommer Köpenhamnsregionen att hysa knappt 19 000 hotellrum.
Förutom kapaciteten satsar Köpenhamns konferensarrangörer på miljön. Klimatkonferensen 2009 satte sina spår inom mötesindustrin och staden vill nu bli The Capital of Sustainab-le Meetings. Redan i dag är 60 procent av hotellen miljöcertifierade.
– Undersökningar har visat att det är en parameter som företagen tar med i beräkningen när de planerar konferens. Det är inte den viktigaste faktorn men den kommer att få ökad betydelse i framtiden. Väljer du Danmark som destination, så finns möjligheten att välja bort flyget och i stället ta sig hit med båt eller tåg, säger Cecilia Lindberg.
Vad är det då som gör Köpenhamn så populärt bland konferensgäster?
– För svenskarna är det bara att åka över sundet för att komma närmare kontinenten. Mycket i Köpenhamn tilltalar oss svenskar. Staden är gemytlig med en avslappnad atmosfär. Den är internationell, dynamisk och ligger i framkant vad gäller arkitektur, design, mode och gastronomi. 
FAKTA: DANMARK
Invånare:
5,5 miljoner
Huvudstad: Köpenhamn
Förbindelser: SAS, Cimber Air, Skyways, Norwegian, Air Berlin, B & H Airlines, British Airways och Nextjet flyger direkt från Sverige till Danmark. Färjeförbindelser från Sverige till Danmark med Stena Line, Scandlines, HH Ferries och Bornholmerfærgen. Du kan också åka dit via tåg, SJ, eller buss, Swedbus.
Plus: Hotellboom
Minus: Dejligt men dyrt
 
 
Åland
Vill specialisera sig på konferenser
Ålands trumfkort i jakten på de svenska, och finska, konferensgästerna är dess strategiska läge med både svenskt och finskt fastland på ett stenkasts avstånd. 
– Det är en perfekt plats för företag med verksamhet i båda länderna. Tidigare var ungefär hälften av besökarna svenskar och hälften finländare. När kronan var svag utgjorde svenskarna 40 procent av besökarna men nu börjar det återhämta sig, säger Annica Grönlund, pr- och agentansvarig på Visit Åland.
Under 2009 anlände över 91 000 svenskar till Åland, enligt statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå. Den begränsade kapaciteten har tidigare utgjort en svag punkt för Åland i jakten på konferensgästerna, men 2009 slog den 5 000 kvadratmeter stora kongressbyggnaden Alandica Kultur och Kongress upp dörrarna i Mariehamn. Den stora byggnaden rymmer 600 gäster i stora salen och tar tillsammans med hotell Arkipelag, Silverskär och Havsvidden emot majoriteten av konferensgästerna. Satsningen gick i hamn och konferensgästerna likaså.
– Vi har sett ett ökat antal konferensgäster sedan Alandica Kultur och Kongress slog upp dörrarna. Numera finns det plats för större konferensgrupper men då måste man sprida ut sällskapet på flera hotell, säger Annica Grönlund.
Om kapaciteten för konferensgäster har varit bristfällig så kan inte detsamma sägas om kommunikationerna till sjöss.
– Vi på Åland är tacksamma över den välutvecklade sjöfarten till och från Åland eftersom vi har fler alternativ sjövägen att välja mellan än till exempel Gotland. Det gäller bara för oss att få dessa resenärer att gå iland på Åland.
Konferensresearrangörerna är positivt inställda till Åland, men pekar på ett problem i kommunikationerna.
– Åland är en spännande destination men består mest av Mariehamn och inte så väldigt mycket mer. I dag är det väldigt synonymt med färjetrafik och ur en konferenssynpunkt skulle Åland må bra av att inte vara alltför förknippad med det, säger Jörgen Karlsson, chef för grupp- och konferensresor på American Express.  
Hotellsatsningarna fortsätter de närmaste åren. Hotell Havsvidden bygger ut huvudbyggnaden med en ny huskropp för konferenser som ska stå klart till hösten 2011, då kan Havsvidden ta emot grupper på cirka 150 personer. Det finns också långtgångna planer på ett lyxhotell på Lotsberget i Mariehamn som ska stå färdigt i maj 2013. Det femstjärniga hotellet kommer att gå under namnet Colorful Hotel Baltic, mäta över 7 500 kvadratmeter och rymma 85 rum.
– Vi har utökat kapaciteten för konferensgäster mycket de senaste åren men det finns fortfarande en efterfrågan att tillgodose. Just nu diskuterar man på Åland att specialisera sig på konferenser, vilket genererar besök året om. Alandica har varit ett stort dragplåster och skulle de öppna flera hotell och konferensanläggningar så skulle Åland bli ännu attraktivare då det finns fler alternativ att välja bland, säger Annica Grönlund.  
 FAKTA: ÅLAND
Invånare:
28 000
Huvudstad: Mariehamn
Förbindelser: Flyg till Åland med Air Åland. Färja med Birka Line, Eckerö Linjen, Viking Line, Silja Line och Ånedinlinjen. 
Plus: Bra färjeförbindelser
Minus: Liten kapacitet

 
 
Lettland
Gör comeback efter krisen
Lettlands mötesindustri gick på pumpen under den ekonomiska krisen och antalet ICCA-registrerade möten sjönk från 43 2006 till 18 stycken år 2009. Nu har vinden vänt och de svenska besökarna hittat tillbaka. 
– Vi kom av oss lite under finanskrisen då staten drog ner på finansieringen. Nu är vi på väg tillbaka och marknadsför oss aktivt på mässor och workshops, säger Aigars Smiltans, marknadschef på Meet Riga.
Landet fick stänga ner turistbyrån i Stockholm när det blåste som värst under 2009, men det verkar inte ha gett några långvariga effekter. Antalet svenska övernattningar under tredje kvartalet förra året var nästan 25 000, vilket är en ökning med 38 procent från samma period föregående år, enligt statistik från The Association of Hotels and Restaurants of Latvia.
– Marknadsföringen i Sverige sköts nu genom turistmyndigheten i Riga. De gör tillsammans med Tallink Silja ett jättebra jobb i att visa upp Lettland och Riga. Det är bara synd är att svenskarna inte har tillgång till förstahandsinformation på svenska längre, säger Aigars Smiltans.
Av de övernattande svenskarna övernattade nästan 99 procent i Riga. 
– Riga är den absolut populäraste konferensdestinationen med de största konferenscentren. Jämför man med de andra baltiska huvudstäderna Tallinn och Vilnius är det nummer ett i kapacitet, både vad det gäller kvalitet och kvantitet, säger Aigars Smiltans. 
Staden hyser bland annat Baltikums största konferens- och möteshotell Radisson Blu Hotel Latvija som har 15 konferensrum och plats för över 2 500 personer. Under 2013 får staden ytterligare tillskott då Sheraton slår upp dörrarna till sitt första hotell i landet. Året därpå har turen kommit till Marriott Hotel International att inta den lettiska huvudstaden. Nyligen klubbades det också igenom att Riga Congress Center ska genomgå en stor renovering.
Förutom kapaciteten flaggar Lettland liksom Estland med billiga priser och korta avstånd för att locka de svenska konferensgästerna över sjön. 
– Ett av de viktigaste försäljningsargumenten är att konferenser och service är cirka 40 till 50 procent billigare här jämfört med Sverige. Dessutom får du bra kvalitet för pengarna, alla hotell har nyligen renoverats eller öppnat så allt är nytt där gästerna bor, säger Aigars Smiltans. 
Trots likheterna vill man inte kännas vid någon konkurrens från grannlandet Estland. 
– Eftersom vi är så nära Sverige ser vi oss mer som ett alternativ till den lokala marknaden än till Estland. Vill du ha en konferens utanför kontoret men ändå nära så kan du lika gärna välja Riga som någon stad i Sverige.

 
FAKTA: LETTLAND
Invånare:
2,3 miljoner
Huvudstad: Riga
Förbindelser: Air Baltic flyger från Arlanda, Göteborg, Umeå och Luleå till Riga. Ryanair flyger från Skavsta. Färja med Tallink.
Plus: Många nya hotell
Minus: Begränsad information på svenska

 
 
Estland
Fortfarande torsk på Tallinn
Estland i allmänhet och Tallinn i synnerhet har varit bubblare nummer ett bland konferensresearrangörerna de senaste åren. Frågan är om intresset kommer att hålla i sig även i år?
– Det är svårt att sia om. Estland har varit i ropet länge,  eftersom det är prisvärt och lätt att ta sig dit, men risken är att efterfrågan minskar eftersom de flesta redan har varit där, säger Pernilla Engdahl, kundansvarig på Hansen Event Conference.
På Estlands turistbyrå är man av en annan åsikt.
– Jag kan förstå att man vill ha nytt nytt nytt hela tiden. Det är en mänsklig reaktion, men faktum kvarstår att Tallinn ligger 38 mil från Stockholm, det är alltså närmare än Göteborg. Dessutom är det prisvärt och det är bra kvalitet på det vi erbjuder, säger Henrik Göthlin, turistchef för Estlands Turistbyrå.
Att många svenskar redan besökt Estland ser Henrik Göthlin snarare som en fördel.
– Estlands akilleshäl har länge varit folks fördomar om Östeuropa. Men det håller mer och mer på att suddas ut. Under de senaste åren har en hel del svenskar besökt Estland och hemma i Sverige fungerar de som goda ambassadörer som pratar gott om Estland. Att åka dit och uppleva hur bra det faktiskt blivit är det bästa sättet att bli övertygad.
Estlands besöksiffror skvallrar än så länge inte om något minskat intresse från svensk sida. Förra året låg antalet svenska övernattningar på över 74 500, vilket är en ökning med fem procent från 2009. Internationellt sett har antalet ICCA-registrerade möten ökat stadigt sedan år 2000, mellan år 2008 och 2009 steg siffran från 39 till 46.
Framför allt är det lättillgängligheten som lockar de svenska konferensgästerna. 
– Tallinn är en smidig destination med bra förbindelser. Konferensgäster prioriterar lättillgänglighet, de vill inte tillbringa massa tid på resande fot, säger Pernilla Andrén, chef för mötes- och eventverksamheten på Carlson Wagonlit i Sverige. 
Majoriteten av konferensgästerna tar färjan till Estland över, men flyget lockar fler resenärer. I december förra året startade Ryanair en direktlinje från Skavsta till Tallinn.
– Många väljer att köra konferensen ombord på båten. Väl i land arrangeras det roliga aktiviteter för gruppen. Det har dykt upp en ny trend senaste året, att ta båten dit och flyget hem. Estonian Air och Tallink kör sådana kombibiljetter, säger Henrik Göthlin.  
Även om Tallinn är fortsatt populärt så är någon ny hotellboom inte att vänta.
– De större hotellen som har byggts öppnade för bara två, tre år sedan och marknaden känns nu ganska mättad. Trenden bland de nya hotellen i Tallinn är att kombinera konferenshotell med spa. När man är färdig med konferensen kan man vara kvar inne i hotellet och få massage eller ta ett dopp i poolen. Det blir en skön avslutning, säger Henrik Göthlin.  
  

FAKTA: ESTLAND
Invånare:
1,3 miljoner
Huvudstad: Tallinn
Förbindelser: Estonian Air, City Airline och Ryanair flyger direkt. Färja med Tallink.
Plus: Lättillgängligt
Minus: Prisnivån på väg upp

 
Tyskland
Storsatsar på konferenser 2012
Tyskland har varit bland de absolut populäraste konferensländerna de senaste tio åren. År 2009 rankades det på en andra plats av ICCA bland världens mötesländer med 458 internationella möten. Landet kammade för sjätte gången också hem förstaplatsen bland de europeiska länderna. Varje år besöks Tyskland av 69 miljoner deltagare som medverkar i över 1,5 miljoner evenemang. Men de smickrande siffrorna tycks inte nog för Tyska Turistbyråns huvudkontor i Frankfurt som utsett 2012 till konferensens år.
– Nästa år kommer en stor marknadsföringssatsning på Tyskland som konferensdestination. Vi kommer att marknadsföra hela Tyskland men självklart blir det fokus på städerna som det är enkelt att ta sig till, säger Susanna Stuebs, marknadschef på Tyska Turistbyrån.
Framför allt är det Berlin som lockar konferensgästerna. Staden är inte bara Tysklands absolut populäraste konferensstad utan också en av de populäraste i världen, rankad på en fjärde plats 2009 av ICCA med 129 internationella möten. På topp 100-listan återfinns också München, Hamburg, Dresden, Köln och Frankfurt.
Från svenskt håll tycks intresset aldrig svalna. De svenska övernattningarna låg under perioden januari-oktober 2010 på 1,3 miljoner, vilket är en ökning med drygt 11 procent från samma period föregående år. Sverige utgör en viktig marknad och ligger på elfte plats när det gäller utländska besökare.
Till skillnad från de andra Östersjöländerna tar vi helst flyget till Tyskland.
– Båtvägen är viktig från södra Sverige men från Stockholmsområdet flyger de flesta. Det är helt enkel för långt att åka färja, färjeförbindelserna är nog mer intressanta för andra Östersjöländer, säger Susanna Stuebs. 
Vad är då den stora tjusningen med konferenser i Tyskland?
– Det är bra prisförhållanden och utbudet är enormt. Det kommer alltid nya konferensanläggningar och det är alltid något på gång. 
FAKTA: TYSKLAND
Invånare:
82,2 miljoner
Huvudstad: Berlin
Förbindelser: Lufthansa, TUI Fly, Ryanair, Air Berlin, Germanwings, Easyjet, SAS och Norwegian flyger direkt. Färja med Finnlines, Scandlines, Stena Line och TT Line.
Plus: Enormt utbud
Minus: För långt bort om konferensen sker via färja
 
Polen
Utebliven bubblare med framtidstro
Polen spåddes bli det nya heta bland konferensdestinationerna, men fyrverkerierna har uteblivit. Enligt statistik från ICCA, International Congress and Convention Association, hölls sammanlagt 103 internationella kongresser i landet under 2009, vilket är en minskning med 13 procent från föregående år. Både ICCA och UIA, Union of International Association, visar på en nedgång i antalet internationella möten sedan 2005. I augusti 2009 la Norwegian ner sina flyglinjer från Arlanda till Warszawa och Kraków.
– Många trodde för några år sedan att landet skulle komma starkt men jag tycker inte att de har gjort det. Vi har försökt titta på Polen men inte hittat någon riktigt pärla än. Det blev Estland och Lettland som tog plats i stället, säger Pernilla Engdahl, kundansvarig på Hansen Event & Conference.
Samtidigt byggs det så att det knakar på Polens konferensscen. I augusti 2010 öppnades sport- och underhållningsarenan Ergo Arena vid gränsen mellan Gdansk och Sopot med plats för över
6 000 konferensgäster. En månad senare slog The Regional Center for Business Tourism upp i Wrocław. Konferenscentret ligger inhyst i ett upprustat 1900-talshus i anknytning till den världsarvslistade byggnaden Centennial Hall och har plats för 3 000 gäster.  Till 2013 ska också Krakow få ett nytt konferenscenter med plats för över 2 000 deltagare.
– Vi väntar spänt på att konferenscentren ska stå färdiga och vi ska kunna ta emot större och viktigare möten. Mycket håller just nu på att göras åt transportssystemet i Polen, så snart kommer vi också att ha bättre vägar och flygplatser. Så länge förbindelserna mellan de nordiska länderna och Polen håller sig på samma nivå, eller ännu hellre förbättras, står vi redo att ta emot ett ökat antal skandinaviska konferensgäster, säger Malgorzata Hudyma, chef för Polska Statens Turistbyrå i Norden.

FAKTA: POLEN
Invånare:
  38 miljoner
Huvudstad: Warszawa
Förbindelser: LOT, Wizz Air och Ryanair flyger direkt från Sverige till Polen. Färja med Polferries, Stena Line och Unity Line.
Plus: Flera nya konferenscenter på gång
Minus: Dåliga flygförbindelser
Malena Heed

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024