Annons:

Regelförvirring kring vätska på flyget

Förbudet mot att ha vätska i handbagaget under flygresan hävdes delvis i fredags. Samtidigt är det inte alla EU-länder som inför de nya reglerna.

Från den 29 april i år får transferpassagerare från tredje land, det vill säga utanför EU, medföra vätskor vid transfer på vissa flygplatser inom EU. Passagerarna får alltså ta med sig flaskor de köpt på avreseortens flygplats när de byter plan inom EU.

– Sverige ställer sig mycket positiva till denna regelförenkling som är till för att underlätta för passagerarna, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Samtidigt avråder EU-kommissionen från införande av de nya reglerna.

– Mitt främsta mål är att göra livet lättare för flygresenärer. Men det står klart att en situation, som leder till förvirring för resenärer på europeiska flygplatser om huruvida de kan resa med vätska på planet eller inte, bör undvikas. Därför bör reglerna om vätska som köpts utanför EU kvarstå på europeiska flygplatser tills att passagerare kan vara säkra, säger Siim Kallas, vice ordförande i Europeiska kommissionen, i ett pressmeddelande.

De nya reglerna införs bland annat i Tyskland, Sverige och Danmark. Men flera länder som Storbritannien, Frankrike, Italien och Spanien har valt att behålla förbudet.

EU-kommissionen har fastslagit en tidsplan för avvecklingen av de regler som begränsar mängden vätskor som passagerare får ta med sig i handbagaget. I slutet av april 2013 ska det vara möjligt för passagerare att medföra vätskor helt utan begränsning. En förutsättning för avvecklingen är tillgång till teknisk utrustning som kan avgöra innehållet i vätskor utan att försvåra för passagerarna.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024