Annons:

Nordens högsta hotell
– TN på toppen av nya Scandic Victoria Tower

På torsdagen hölls taklagsfesten för Scandic Victoria Tower, som blir ett landmärke för Kista och Nordens högsta hotell. Travel News har tjuvkikat på utsikten från 34:e våningen och talat med byggherren Arthur Buckhart som gärna bygger ett torn till vid mässan.

Den 15 september öppnas portarna till Scandics nya prestigehotell, Victoria Tower intill Kistamässan norr om Stockholm.
149.5 meter över havet och 122 meter högt blir det Nordens största hotell. I två vintrar har upp till 150 byggarbetare som mest arbetat i kylan och inte minst blåsten, där snittemperaturen emellanåt varit lika låg som på Nordpolen.
– Det har varit det tuffaste bygget i Sverige, men jag har inte hört ett ända gnäll om att det varit för kallt och blåsigt, sade Arthur Buckhart när han talade på taklagsfesten.
Samtidigt fick TN möjlighet att ta bygghissen upp till översta våningen, den 34:e, där Scandic ska ha en stor skybar. Därifrån ser du hela vägen till Södertälje vid klart väder.
Hela fasaden är täckt av triangelformade glasskivor i olika färger. Både in- och utsidan designas av stjärnarkitekten Gert Wingårdh. Till skillnad från vanliga hotellprojekt lämnas hotellet över till Scandic nyckelfärdigt, inklusive inredning.  Det är så den frispråkige norske fastighetsentreprenören Arthur Buckhart jobbar.
– Hela hotellet ska vara en helhet, jag satsar alltid på kvalitet, det ska var dyra möbler som är tidlöst klassiska.
Så du litar inte på att Scandic skulle göra det lika bra själva?
– Nej, jag litar inte på någon hotelloperatör. Det var samma sak med Clarion Sign som jag byggt åt Choice. Petter Stordalen förstår sig inte heller på värdet av kvalitet, säger Buckhart.
Det är första gången han samarbetar med Scandic, men troligen inte den sista.
– De är bäst i klassen på projektsamarbeten. De har hög kompetens med ambitioner och krav som passar mig. Och jag bygger gärna ett torn till på andra sidan Kistamässan.
Ursprungligen hade Stockholm stad planerat för ett 16 våningar högt hotell. Men Buckhart ville att det skulle vara mer än dubbelt så högt. I Finland bygger han just nu även ett 36 våningar högt hotell, som blir landets högsta byggnad. I Sverige är han även involverad i Clarion Post i Göteborg och ett nytt hotell i Hyllie utanför Malmö.
– Jag vill inte bygga vanliga tråkiga fyrvåningshotell. Det ska vara landmärken.
Hotellet kommer att få 300 rum – och trots att det är placerat utanför Stockholms centrum är Scandics Sverigechef Joakim Nilsson övertygad om att det kommer att bli ett av huvudstadens bäst belagda hotell.
– Kista är underförsörjt med hotell, det finns bara två enklare hotell och 97 procent av affärsresenärerna som besöker Kista övernattar på andra ställen. Vi ska göra hotellet till en upplevelse, lite som Scandic Anglais. Det är därför vi valt Anglais hotelldirektör Helena Söderberg att driva hotellet.

Kommentarer är stängda.