Annons:

Hot om hyrbilsbrist

Tsunamin och jordbävningskatastrofen i Japan kan leda till hyrbilsbrist och högre priser i sommar på semesterdestinationer. Det varnar Holiday Autos Nordenchef Stuart Nassos för.

– I Japan har bilproduktionen stått still eller drabbats av stora förseningar. Det leder i sin tur till att biluthyrare riskerar att få brist på nya bilar inför sommaren i exempelvis södra Europa, där många hyr bil på semestern, säger han till Travel News.
Han jämför med sommaren 2009, då hyrbilspriser i Spanien under högsäsongen steg till 6 000 kronor för en vecka, mångdubbelt högre priser än normalt. Förklaringen var att biltillverkare över hela världen hade kapat sin produktion radikalt efter finanskrisen, vilket ledde till att hyrbilsföretag fick färre bilar till sitt förfogande.
– Mitt tips för sommaren är att inte vänta för länge med att hyra din semesterbil.
Holiday Autos bekräftar också trenden att svenskar satsar på utlandssemester i år, till följd av en stark valuta och goda ekonomiska tider. På de flesta stora semesterdestinationer i Europa är svenskarnas bokningar av hyrbilar dramatiskt högre än förra sommaren. Spanien och Frankrike har ökat med 30 procent, Storbritannien med 35 procent och Italien med 20 procent. Den största relativa ökningen står Grekland för, 70 procent.
– Grekland har för första gången på många år sänkt sina priser för resor och boende. Jag tror även att Europa gynnas på bekostnad av destinationer i Nordafrika, som drabbats av politisk oro.
Däremot ligger svenskarnas hyrbilsbokningar till USA kvar på samma nivå som förra året, medan Portugal backar.
                            KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024