Annons:

SAS varnar för miljardsmäll i Spanair

SAS äger fortfarande cirka elva procent av Spanair och varnar nu för det spanska flygbolagets skakiga finanser.

SAS sålde i februari 2009 merparten av det krisdrabbade dotterbolaget Spanair till en grupp spanska investerare men SAS äger fortfarande cirka 11 procent av bolaget och har utestående lån på 1,8 miljarder svenska kronor till Spanair.

SAS har tidigare avfärdat spekulationerna om en möjlig kollaps i Spanair men varnar nu för det spanska intressebolagets skakiga finanser, skriver DI.

– Bolaget är finansiellt ansträngt. Ledningen och styrelsen jobbar intensivt på olika scenarier för att stärka den finansiella basen och styrkan i Spanair, sa Rickard Gustafson, SAS nye vd, under en telefonkonferens på tisdagen då han presenterade SAS delårsbokslut för det första kvartalet.

Utsikterna för en lösning för Spanair och vad det skulle betyda har SAS svårt att avgöra i nuläget.

”I händelse av en konkurs i Spanair är SAS totala exponering 1,8 miljarder kronor, men med en begränsad negativ likviditetseffekt på 200-300 miljoner kronor. Om en sådan händelse skulle inträffa innebär det att vi fortsatt skulle uppfylla målsättning för vår finansiella beredskap med god marginal” skriver SAS i delårsrapporten.

Kommentarer är stängda.