Annons:

Braathen kung på Bromma

Flygmiljardären Per G Braathen vill med köpet av Sverigeflyg göra Bromma till ett inrikesnav, som på allvar ska konkurrera med Arlanda och SAS om de svenska affärsresenärerna. Det ska ske genom samordning av tidtabeller med Malmö Aviation – som också ägs av Braathen och är det största flygbolaget på Bromma – och möjligheten att erbjuda rekordsnabb transfer vid mellanlandningar. På sikt vill Braathen också starta nya inrikesdestinationer.

– Luleå, Skellefteå och Trollhättan är några som saknas i dag. Det kan ske genom att vi själva startar linjer eller genom samarbete, säger han.
Förvärvet kom inte helt oväntat. 2010 inleddes ett samarbete med Malmö Aviation, där bolagen började sälja varandras biljetter och resebyråer kunde boka Sverigeflyg i sina GDS:er. Sverigeflygs huvudägare Pigge Werkelin har dessutom ägnat allt mer tid åt nya turistprojekt. Sverigeflyg har också lagt ett tufft 2010 bakom sig, där man tvingades lägga ner två linjer och drabbades av både askmolnskris och pilotstrejker.
Köpesumman är hemlig, men delägaren Michael Juniwik blir kvar i Sverigeflyg som vd.
– Vi är stolta över vad vi åstadkommit på tio år, men i Braathen får Sverigeflyg en stabil ägare med så mycket kapital som behövs i flygbranschen. Vi tror precis som Per att affären kan öka tillväxten på varje linje och ge större lönsamhet på hela linjenätet, säger Juniwik.
Brommas fördel gentemot Arlanda är snabbheten, med exempelvis incheckning fram till en kvart före avgång. Per Braathens mål är att transfer på Bromma ska kunna ske på 15 minuter och att incheckning kan kortas med ytterligare fem minuter. Han menar att Malmö Aviation och Sverigeflygs servicekoncept kommer att skilja sig alltmer från SAS och Norwegian.
– Konkurrenterna satsar på större och större flyg med färre avgångar. Vi ska vara som en shuttle service för affärsresenärer.
Flygexperten Anders Lidman tror att affären kan bli lyckosam.
– Det är en strålande idé för att få större utväxling av trafikflödena, bara Braathen lyckas behålla det entreprenörskap som drivit Sverigeflyg.
 
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.