Annons:

Nytt vulkanutbrott orsakar flygstörningar

Vulkanen Grímsvötns utbrott på Island under lördagen orsakar störningar i flygtrafiken på Island och Grönland men svensk flygtrafik är ännu opåverkad.

Klockan nio på söndag morgon stängdes all inrikes- och utrikesflyg från Keflavik International Airport efter vulkanen Grímsvötns utbrott på Island under lördagen.

Danska luftfartsmyndigheten Naviair beslöt senare på söndagskvällen att stänga en del av det grönländska luftrummet med anledning av vulkanutbrottet, skriver DN. Stängningen trädde i kraft klockan två under natten till måndag och gäller den grönländska ostkusten.

Ännu finns inga signaler på att den svenska flygtrafiken kommer att påverkas, med undantag för flyg till Island. Luftfartsverket har börjat arbeta enligt de operativa rutiner som gäller om ett askmoln skulle påverka flygtrafiken över Sverige. Arbetet bygger på de prognoser som Volcanic Ash Advisory Centre i London ger ut var sjätte timme och som sedan synkroniseras med SMHI.

Askmolnet väntas enligt europeiska flygsäkerhetsorganisationen Eurocontrol nå norra Skottland under tisdagen. Om utbrottet fortsätter med samma intensitet kan det nå luftrummet över västra Frankrike och norra Spanien på torsdag.



Experter bedömmer dock risken som liten att störningarna får samma effekt för flygtrafiken som förra året, då askmolnet från vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott lamslog flygtrafiken i nästan en vecka.

Kommentarer är stängda.