Annons:

Vulkanaskan kan närma sig Sverige

Vulkanutbrottet på Island kan drabba flygtrafiken i Sverige och Europa. Framåt tisdag kan den nå Arlanda, men med troligen väldigt låg askkoncentration, spår SMHI.  

Vulkanen Grímsvötn fortsätter att spy ut sin aska 10-12 kilometer upp i luften. Vid 14-tiden på måndagen var aktiviteten oförändrad och enligt experterna vet man inte när utbrottet kommer att upphöra. Enligt prognoser når askmolnet Sverige på tisdag, och Frankrike och Spanien på torsdag.
– Det finns inte några tecken på att det håller på att ta slut, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet till TT.
Det är dock delvis skiftande prognoser som lämnas. Enligt Finlands Meteorologiska institut passerar askmolnet södra Skandinavien under onsdagen. Institutet hänvisar till att vindströmmarna rör sig via Färöarna och Skottland och vidare mot södra Skandinavien. När Aftonbladets webbradio intervjuar Reynir Bödvarsson uppger han att vindarna just nu för askmolnet mot Grönland. Svenska SMHI bekräftar att vindarna de närmaste dagarna väntas ligga på från väster, och att askmolnet rör sig in mot landet. Vindarna beräknas komma in från sydväst och beröra först Västra Götaland men efterhand också Arlanda.
– Det ser ut som att det under senare delen av tisdagen kommer att komma in över svenskt område, någon grad av askkoncentration blir det men troligtvis en väldigt låg koncentration, säger Gustav Åström, meteorolog vid SMHI.
En mycket låg koncentration innebär troligen att det inte blir något stopp i flygtrafiken.
För tillfället är det bara flygtrafiken till och från Island som berörts av askmolnet. Däremot blir plan till USA försenade.
Enligt SAS tar två av deras flyg från Stockholm till USA – New York respektive Chicago – en något längre rutt för att undvika askmolnet.
– Planen går söder om Island och det förlänger restiden med mellan 30 och 60 minuter, säger Malin Selander, informatör vid SAS till TT.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024