Annons:

Island tror på bra turistår – trots den nya askmolnskrisen

Före vulkanen Grimsvötten fick sitt utbrott trodde den isländska turistnäringen på ett rekordår, mycket tack vare ett ökat intresse för Island efter fjolårets vulkanutbrottl.  Jón Ásbergsson, vd för Iceland Promote,  berättar för Travel News att han tror på en fortsatt positiv utveckling – och  att utbrottet snart är över.

Hur är stämningen inom isländsk turism nu?
– År 2011 såg väldigt lockande ut för Island med en uppgång i bokningar på 10-15 procent och till och med 20 procent på vissa marknader. Det här utbrottet har så klart lagt sordi på dessa optimistiska projekt, men vi hoppas fortfarande att vi kommer ha en bra säsong eftersom vi inte sett några avbokningar för högsäsongen.
Hur kommer utbrottet påverka turismen till Island?
– Vi har all anledning att tro att askkproduktionen i vulkanen snart kommer att minska och att utbrottet kommer att fortsätta som vanlig lavaström. Så fort detta händer så kommer flygstörningarna sluta och utbrottet blir istället en turistdestination själv, som förhoppningsvis lockar turister till landet.
 
Vad gör turistmyndigheterna nu?
– För närvarande håller turistmyndigheterna på att se till att rätt information ges ut till medierna om utbrottet och dess konsekvenser. Redan i måndags kväll började internatinell media flockas på Island för att följa händelseförloppet och vi måste se till att de kan få tillträde till kriszonen och till experter och lokala myndigheter.
 
Blir det fler Inspired by Iceland-kampanjer, som efter förra vulkanen?
– När det gäller framtiden för Inspired by Iceland-projektet har vi inte hunnit diskutera detta, men jag är säker på att vi kommer att fortsätta att arbeta med  att få full effekt av den uppmärksamhet som Island får i internationell media.   Den vulkaniska aktiviteten har resulterat stor uppmärksamhet för Island och intresse för detta annorlunda land.  Genom vår Inspired by Iceland-kampanj hoppas vi kunna skapa en längtan efter att besöka vårt land.
Kommer även detta utbrott bli positivt för Iisländsk turism i det långa loppet?
– Absolut. Utan tvekan. Island är inte som något annat land i världen och som övriga Europa nu fått erfara är det inte långt bort!

Kommentarer är stängda.