Annons:

Air France-mystiken skingras

De återfunna svarta lådorna i Air France-planet som kraschade i Atlanten i juni 2009 börjar skingra mystiken runt flygkatastrofen.

Tvärtemot vad som tidigare har trotts flög planet inte rakt in i det oväder som andra flygplan undvek. Information från planets svarta lådor visar att besättningen försökt att skapa en flygrutt som skulle ta dem runt ovädret.
De svarta lådorna visar också att iskristaller, orsakade av det dåliga vädret, skadade en vital del av flygplanets hastighetsmätning, det så kallade pitotröret. När röret slutade fungera lyfte planet plötsligt och brant. Det kan ha orsakat motorstopp och fått planet att krascha. Airbus har också gått ut till flygbolag med att de preliminära tolkningarna av informationen i färdskrivaren inte visar på något fel med själva flygplansmodellen.
Franska medier däremot pekas Air France och dess besättning ut som skyldiga, men att det ännu är oklart om något misstag har varit resultat av Air Frances arbetsprocedurer eller beslut som tagits av besättningen. Haveriutredarna svarar argt på detta och poängterar att det ännu är för tidigt att dra några slutsatser om orsaken.

Kommentarer är stängda.