Annons:

Bränslepris hotar SAS vinst

Bränslepriset har skjutit i höjden – 42 procent på ett år – och flygbranschen väntar sig en förvärrad prispress. Samtidigt spekuleras i konkurshot för Spanair, där SAS fortfarande har stora fordringar.  Ändå tror SAS koncernchef Rickard Gustafson fortfarande på svarta siffror i år – även om utmaningarna blivit större sedan han tillträdde i februari.   

– Vi får ett positivt resultat om inget oförutsett händer. Om vi lyckas beror till exempel på om våra åtgärder för att kompensera för det höjda oljepriset får genomslag i snittpriset.
Att kompensera sig kan dock bli lättare sagt än gjort i en marknad där konkurrensen är hård. Risken för prispress ökar när ny kapacitet kommer in på marknaden, inte minst inrikes i Sverige och till europeiska destinationer från Danmark, och efterfrågan inte ökar i samma takt.  Enligt Gustafson är prispressen i dag störst på storstäder i Europa, som London, Paris, Amsterdam och Frankfurt. 
SAS förlust före skatt för kvartal ett blev större än analytikerna väntade sig under första kvartalet, 554 miljoner kronor före skatt (-972 miljoner). Intäkterna minskade till 9 217 (9 495).
– Även om vårt resultat är otillfredsställande, innebär det ändå en förbättring på 300 miljoner jämfört med samma kvartal i fjol, säger Rickard Gustafson.
Resultatförbättringen beror främst på åtgärder inom SAS
Även konkurrenterna hade ett tufft första kvartal. Norwegian gjorde en förlust på 300 miljoner norska kronor, varav hälften berodde på det ökande oljepriset.  Finnairs förlust före skatt ökade från 29,4 miljoner euro till 46,2 miljoner euro, främst beroende på  Japankrisen.  Samma kris bedöms få en negativ helårseffekt på 100 miljoner svenska kronor för SAS.

KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024