Annons:

Flygplatskampen – så affärsresevänliga är Arlanda, Gardemoen, Kastrup och Vantaa.

Destination och flygbolag styr vilka flygplatser vi startar ifrån och landar på. Vi svenskar hamnar oftast i de nordiska huvudstäderna. Men har du som affärsresenär koll på vilka faciliteter som erbjuds och som du kan ha nytta av? Travel News har kollat åt dig.

Incheckning, otålig väntan i säkerhetskontrollen och sedan full fart mot gaten – är det så din vistelse på flygplatsen ser ut? Så behöver det inte vara. Det finns numera smarta lösningar som gör livet enklare för affärsresenärer. I Helsingfors kan du till exempel köpa dig en snabbare väg genom säkerhetskontrollen, medan du på Arlanda kan hyra ett hotellrum för en timme eller tolv.
TN har finkammat huvudflygplatserna i Stockholm (Arlanda), Helsingfors (Vantaa), Köpenhamn (Kastrup) och Oslo (Gardemoen) och tagit reda på vilken service de erbjuder den stressade, jetlaggade och ibland försenade affärsresenären. Riv ur och lägg med ditt pass, så vet du hur du bäst utnyttjar de nordiska flygplatserna vid nästa resa.
Internet – bara gratis i Helsingfors
Det finns gott om internetstationer på alla flygplatser om du reser datorlöst. Om du däremot reser med dator och behöver tillgång till trådlöst internet kostar det på Arlanda 49 kronor i timmen eller 129 kronor för 24 timmar. Där kan du också hyra fullt utrustade arbetsplatser där internet ingår för 310 kronor per dag. På Kastrup är taxan 40 danska kronor för 30 minuter, för en timme på Gardemoen betalar du 60 norska kronor. Gratis internet på Gardemoen diskuteras, men inget är klart. I dagsläget har bara Vantaa gratis trådlöst internet.
Självincheckning – Arlanda främst
I dag går det att checka in sig själv på de flesta flygbolag (även om en del har sina egna automater). Samtliga flygplatser erbjuder självincheckning, men Arlanda har kommit längst med automater även utanför terminalerna. På vissa flygbolag kan du checka in på Stockholms centralstation, vid Arlanda Express samt i Cityterminalen.
Möten – ingen brist på konferensrum
Det är smart att stråla samman på flygplatsen i stället för att krångla sig in till centrum. Arlanda Conference i Sky City har 56 konferenslokaler med plats för 3–700 personer sittande. För stormöten finns också en hangar, Sky City Plaza och ”egen” pir.
På Vantaa finns rum för 5–140 personer. I den speciella vip-loungen finns plats för 10–100 personer. Restaurang Season har ett rum för 14 personer, GLO Helsinki Aiport Hotel tar 2–7 personer och Hilton Helsinki Airport har konferensrum för 14–400 personer. Hilton Copenhagen Airport Hotel på Kastrup har 14 konferensrum, varav det största tar 500 personer. Hotellet erbjuder även mötesfaciliteter i terminal 4. På Gardemoen har Radisson Blu 31 konferensrum, 2–360 personer. Total kapacitet 1  100 personer. Park Inn Oslo Airport klarar upp till 1  700 personer med sina 46 konferensrum. Det går även att boka rum på baren Sinnataggen och OSL Lounge för mindre grupper.
Säkerhetskontroll – flygplatsernas nålsöga
Med businessklassbiljett eller guldbonuskort kommer du snabbare genom flygplatsernas nålsöga via deras fast track. Men i Helsingfors kan vem som helst, oavsett bolag och biljettklass, reservera och betala 45 euro för att få gå förbi köerna under vissa tider på vardagarna. I vip-servicen som Arlanda och Vantaa erbjuder ingår också snabbare säkerhetskontroll.
 
VIP-service – för kungen
Även vi vanliga dödliga kan få vip-service. På Arlanda ligger vip-loungen utanför själva terminalen och omfattar bland annat privat incheckning och säkerhetskontroll. På Vantaa ligger vip-loungen i terminal 2. Norrmännen bygger just nu en vip-lounge på Gardemoen, men som bara disponeras av kungahuset och regeringen, precis som The King’s Suite på Kastrup.
Lounger – spa på Vantaa
Återigen, med businessklassbiljett eller lite bättre bonus är det inget problem att hänga i lounger. På Arlanda, Gardemoen och Kastrup är SAS kung med två olika lounger för Star Alliance-medlemmar. Menzies driver två lounger (business och executive) på Arlanda som vem som helst kan betala för att få utnyttja. Pris: 200 respektive 250 kronor (gratis för One Worlds affärsklassresenärer). För 150 danska kronor släpps du in i Servisairloungen på Kastrup, oavsett bolag och biljett. Samma sak på Gardemoen där alla som betalar 250 norska kronor får tillgång till OSL Lounge. På Vantaa kan du hänga på en kompis som har de finaste Finnair- eller One World-bonuskorten och komma in gratis till Finnairloungen. I brist på dylika vänner betalar du 45 euro. Vill du även utnyttja Finnairloungens spaavdelning kostar det 70 euro för hela paketet. Om du reser till eller från en icke-Schengendestination kostar entrén till spaet 45 euro. Oavsett flygbolag, klass och bonuskort kan du betala 35 euro för tre timmars vistelse i The Tower Lounge.
Hotell – lyx och sovkurer
Tidiga avgångar och sena ankomster sliter. Så varför inte sova på flygplatsen? Arlanda har två hotell i terminalerna, Radisson Blu Sky City, och lågprishotellet Rest & Fly som du kan hyra för en eller flera timmar. En kort busstur bort finns Radisson Blu Arlanda plus vandrarhemmet Jumbo Stay. Vantaa har två hotell: GLO Helsinki Airport och Hilton Helsinki Airport, samt sex till i närheten. På Gardermoen ligger nya Park Inn Oslo Airport och Radisson Blu Airport på flygplatsområdet. Sju hotell i närheten. Kastrup har endast ett, Hilton Copenhagen Airport på flygplatsen. Fyra hotell i närheten.
 
Bageförvaring – lämna vapnet på Arlanda
På Arlanda är den bemannade bagageförvaringen öppen dagligen. Där tar man även emot dokument och vapen. Dessutom förvaringsboxar upp till 30 dagar. På Gardemoen är den bemannade bagageförvaringen öppen varje dag för maximalt tre månaders inlämning. Vantaa har förvaringsboxar plus en bagageförvaring som är öppen dygnet runt och tar hand om ditt gepäck i maximalt tre månader. På Kastrup får du inte låsa in dina föremål i mer än tre dygn eller lämna in dem i mer än fyra veckor.
Kerstin Sundmark

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024