Annons:

Finanskrisen stoppade Lufthansas köp av SAS

Försäljningen var godkänd av Sverige, Norge och Danmark och Lufthansa redo att köpa SAS för tio miljarder. Då kom finanskrisen.

Ryktena om Lufthansas intresse i SAS har varit ihärdiga under de senaste åren och nu kommer uppgifter om att en försäljning varit en hårsmån från att genomföras. SAS hade i dag ägts av Lufthansa sedan några år tillbaka, om det inte hade varit för finanskrisen. År 2008 ville Lufthansa köpa SAS och ett avtal togs fram om försäljning till knappt tio miljarder kronor. Men, finanskrisen satte stopp för köpet, skriver Finansavisen enligt Travel News Norge.
 
I april 2008 ska SAS ha fått en formell förfrågan från Lufthansa om ett köp. En grundlig genomgång av bolaget gjordes och godkännande gavs av de största ägarna, inklusive de tre ägarstaterna. Hösten samma år fanns ett avtalsutkast skrivet. Priset var strax under tio miljarder svenska kronor och avtalet väntade bara på ett sista beslut från Lufthansa-styrelsen.
 
Men, måndag den 15 september kom finanskrisen. Lufthansas toppchef Wolfgang Mayrhuber och styrelseordförande Jürgen Weber oroades inte, men finansdirektör Stephan Gemkow var mycket negativ och fick med sig resten av styrelsen. Lufthansa hade nyligen ingått avtal om att köpa Austrian Airlines och nästan hälften av Brussels Airlines. Till slut gick styrelsen emot sin egen ordförande och koncernchef och röstade ned köpet av SAS.
 
– Det fanns ett tydligt intryck av att finansdirektören på egen hand hade överbevisat styrelsen i Lufthansa om att det skulle vara för riskabelt att köpa, säger en icke namngiven källa till Finansavisen.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024